Ga naar de inhoud
Sam Bankman-Fried

Oprichter cryptobeurs FTX (29) opgepakt op Bahama's om grootscheepse oplichting

Sam Bankman-Fried, oprichter van cryptobeurs FTX. Beeld © ANP / Sipa USA

De 29-jarige oprichter van FTX, de ineengestorte cryptobeurs, is gearresteerd op de Bahama's. Waarschijnlijk wordt hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt. De Amerikaanse beurswaakhond SEC beschuldigt Sam Bankman-Fried van oplichting van zijn klanten.

Volgens de klacht van de SEC heeft Bankman-Fried meer dan 1,8 miljard dollar opgehaald via een ' georkestreerde regeling om investeerders te bedriegen'. Hij zou het geld gebruikt hebben voor risicovolle investeringen, het aankopen van landgoed en het doen van grote politieke donaties. De SEC spreekt van ' jarenlange fraude' via een kaartenhuisconstructie.

Ruim een jaar geleden ging de vlag nog uit bij het toen pas twee jaar oude cryptohandelsplatform FTX.

Investeerders in de rij

Het bedrijf van de jonge cryptomiljardair Bankman-Fried (29) had nog eens ruim 420 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald en werd op een waarde van 25 miljard dollar gewaardeerd.

Investeerders stonden in de rij om het bedrijf geld toe te steken. Via FTX kon je handelen in bekende crypto's, zoals bitcoin en ethereum.

Het platform bood echter ook afgeleide beleggingsproducten zoals derivaten, opties en crypto-ETF's (exchange traded funds) aan waarmee je via een onderliggende index indirect kan beleggen in cryptomunten.

Onrust
Lees ook:
Onrust op cryptomarkt: 'Naïeve optimisme is eraf bij beleggers'

Vorige maand stortte de cryptobeurs echter in toen een overname niet doorging. Daarna ontstond een digitale bankenrun. Voor miljarden aan waarde verdampte en FTX viel om toen het geen nieuwe investeerders vond. Achteraf bleek dat de gevallen topman het geld van zijn klanten gebruikte voor risicovolle beleggingen van zijn andere bedrijf, dat Alameda heet. Daar zijn vervolgens miljarden verdwenen. Ook zou hij dat geld deels hebben misbruikt voor privé-uitgaven zoals vastgoed.

'Geen opzet'

Zelf heeft Bankman-Fried altijd volgehouden dat er geen opzet in het spel was. Zijn bedrijf liep op de klippen door onoverzichtelijke financiën, zei hij. Maar nu is hij dan toch aangeklaagd en gearresteerd op de Bahama's, waar hij woont en waar het hoofdkantoor van zijn bedrijf was gevestigd.

Een rechtbank in de stad New York maakte bekend dat openbaar aanklagers Bankman-Fried van in totaal acht strafbare feiten beschuldigen. Naast het oneigenlijk gebruik van klanttegoeden bij FTX voor Alameda, zou het ook gaan om misleiding van kredietverstrekkers en klanten over de financiële gezondheid van zijn cryptobedrijven. Ook zou hij de opbrengsten hebben witgewassen.

De huidige topman van FTX, John Ray III, heeft veel kritiek op zijn voorganger. Hij verklaarde dat de ineenstorting van de cryptobeurs het gevolg is van de samenballing van vrijwel alle verantwoordelijkheden bij een klein groepje erg onervaren bestuurders. Daarnaast was er vrijwel geen scheidslijn tussen FTX en Alameda.

Beurswaakhond:
Lees ook:
Beurswaakhond: bedrijven moeten cryptobanden openbaren