Ga naar de inhoud
Na FTX-fiasco

Beurswaakhond: bedrijven moeten cryptobanden openbaren

FTX kocht vorig jaar de naamrechten van het sport- en entertainmentstadion in Miami voor naar verluidt 135 miljoen dollar. Beeld © ANP

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC wil dat beursgenoteerde bedrijven die investeren in cryptovaluta, of op een andere manier blootgesteld zijn aan de cryptohandel, dit publiekelijk bekend maken. Aanleiding is de ineenstorting van cryptobeurs FTX die beleggers wereldwijd indirect pijn doet.

De beurswaakhond stuurt deze beursbedrijven een brief waarin zij erop worden gewezen dat ze mogelijk wettelijk verplicht zijn om hun directe en indirecte banden met cryptobedrijven te openbaren.

De SEC wil dat bedrijven hun investeerders 'specifieke, op maat gemaakte informatie' verstrekken over de mogelijk impact die de recente faillissementen en financiële problemen van cryptobedrijven hebben op hun beleggingen.

Onrust
Lees ook:
Onrust op cryptomarkt: 'Naïeve optimisme is eraf bij beleggers'

Verslaggeving bijwerken

Dat heeft mogelijk ook gevolgen voor hun financiële verslaggeving. Beursgenoteerde bedrijven die kwartaalcijfers en andere financiële rapportages publiceren, 'moeten overwegen of hun bestaande openbaarmakingen moeten worden bijgewerkt', schrijft de toezichthouder.

Vorige maand viel de omvangrijke cryptobeurs FTX om. Het handelsplatform - eerder gewaardeerd op 32 miljard dollar (30 miljard euro) - had een betrouwbare reputatie, maar bleek zeer onverantwoorde risico's te nemen met geld van klanten. Uit het faillissementsverslag werd duidelijk hoe complex en gebrekkig de structuur was die gevallen oprichter en topman Sam Bankman-Fried had aangelegd.

EU
Lees ook:
EU wil meldplicht voor elke Europese crypto-transactie

'Ruim een miljoen schuldeisers'

Het FTX-fiasco heeft niet alleen impact op de markt voor cryptovaluta en afgeleide producten en diensten. Het vanuit de Bahama's opererende bedrijf heeft zeker 3,1 miljard dollar aan schuld uitstaan bij zijn vijftig grootste schuldeisers, bleek vorige maand.

In totaal zou het gaat om mogelijk ruim een miljoen schuldeisers, waaronder de Amerikaanse vermogensbeheerders en investeerders BlackRock en Sequoia, de Japanse investeerder Softbank en een Canadees pensioenfonds. Hoewel niet alle namen en schulden bekend zijn, is FTX aan zijn grootste eiser ruim 226 miljoen dollar verschuldigd.