Ga naar de inhoud
Windstil

Het waait minder, dus de elektriciteitsprijzen schieten door het dak

Een windmolenpark in de Noordoostpolder. Beeld © ANP Foto

De prijzen op de dagmarkt voor elektriciteit in Noordwest-Europa liggen zo'n tien keer hoger dan normaal. Reden: er staat maar weinig wind. Tegelijkertijd is het na de milde herfst nu een stuk kouder geworden en is er dus meer behoefte aan energie.

In Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk ligt de elektriciteitsprijs momenteel ruim boven de 400 euro per megawattuur (mWh). In Nederland valt het relatief gezien mee, met prijzen rond de 370 euro. In normale tijden, dat wil zeggen tot Gazprom in mei 2021 begon met het afknijpen van de gastoevoer, was dat nog 42 euro per mWh, rekent energie-expert Martien Visser voor.

Dat de prijzen door het dak gaan, komt omdat het maar matigjes lijkt te gaan waaien dit weekeinde. Daardoor wekken windmolens minder windenergie op. "Vooral zondag en maandag zien er slecht uit voor het Verenigd Koninkrijk", zegt energieanalist Fabian Ronningen tegen Bloomberg. De prijzen in dat land, net als in Noorwegen en Duitsland, liggen op het hoogste niveau sinds eind augustus.

Waarom
Lees ook:
Waarom elektriciteit net als gas inmiddels ook schreeuwend duur is

Het gebrek aan wind speelt heel Noordwest-Europa parten, zegt Visser. Zeker in landen waar kolen- en kerncentrales zijn gesloten. "Kijk bijvoorbeeld naar Frankrijk, waar veel kerncentrales zijn gesloten voor onderhoud. Zij moeten veel stroom importeren uit bijvoorbeeld België, waardoor de prijs daar ook weer omhoog gaat."

Laat maar waaien

Elektriciteit wordt steeds meer ingezet om woningen te verwarmen, zegt hij. "Maar de prijs voor elektriciteit is nog altijd aan de gasprijs gekoppeld." Daardoor wordt ook elektriciteit een stuk duurder, zeker nu er schaarste is doordat zowel wind als zon ontbreken. Het aandeel zonne-energie is in de winter sowieso beperkt, aldus Visser.

Voordeel is dat de prijs ook snel weer kan dalen als het weer meer gaat waaien, hopelijk na het weekeinde. "Dat heeft een drukkend effect op de elektriciteitsprijzen omdat je de dure centrales dan niet meer hoeft in te zetten."

Je energierekening is nóg hoger geworden. Hoe dat kan, zie je in onderstaande video:

Energierekening nog hoger: waarom ook de stroomprijs door het dak gaat

03:47
Dit is een artikel van