Ga naar de inhoud
'Teleurgesteld'

Muziekuitgever EMI moet componist The Cats 84.000 euro betalen

The Cats in 2006, Arnold Mühren 2e van rechts. Beeld © ANP

Muziekuitgeverij EMI Music Publishing heeft jarenlang te weinig inkomsten afgedragen aan Arnold Mühren, de componist van de vroeger zeer populaire band The Cats. Na een eerdere betaling moet de uitgever hem nog eens 84.000 euro nabetalen. "Beroepsgraaiers zijn het", zegt een teleurgestelde Mühren.

Uit een dinsdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de muziekuitgever, nu onderdeel van Sony, van het gerechtshof Amsterdam opnieuw een flink bedrag wegens verkeerd berekende royalties moet overmaken naar de rekening van Mühren.

Daarmee bedraagt de totale betaling ruim een half miljoen, en komt er een einde aan een juridische ruzie die 17 jaar heeft geduurd. Volgens de componist komt zijn voormalige muziekuitgever er goedkoop af. "Het totale bedrag dat ze in hun zak hebben gestoken, kan in de miljoenen lopen."

Immens populair

Arnold Mühren was de bassist en belangrijkste componist van de in de jaren zestig en zeventig immens populaire Volendamse band The Cats. Zo schreef en componeerde hij in 1971 het bekendste nummer van de band, One Way Wind. Daarvan werden er alleen al in Duitsland één miljoen singles verkocht.

In 2005 stelde de liedschrijver EMI Music Publishing aansprakelijk voor de schade die hij had geleden, omdat zijn muziekuitgever decennialang te weinig royalties uit het buitenland zou hebben afgedragen. In een rechtszaak claimde hij uiteindelijk tegoeden over de periode 1971 tot 2008.

Verjaard

Eerder oordeelde een rechtbank al dat de muziekuitgever de royalties van Mühren inderdaad verkeerd had berekend, en hem dus geld schuldig was. Tot teleurstelling van de componist meende de rechter echter dat diens vorderingen voor het grootste deel van de periode, tot 2000, waren verjaard.

Sony
Lees ook:
Sony voor 2,3 miljard dollar volledig eigenaar van EMI

Voor de periode 2000 tot zomer 2005 betaalde EMI hem in 2012 uiteindelijk bijna 450.000 euro.

Hoger beroep

Daarmee was het conflict echter nog niet voorbij. Mühren ging in hoger beroep, vooral tegen het oordeel van de rechtbank dat zijn vordering grotendeels verjaard zou zijn. Volgens de componist was de uitgever te kwader trouw geweest, waardoor hij niet vijf, maar twintig jaar terug zou moeten kunnen claimen.

Ook stelde Mühren dat hij nog recht had op 570.000 euro aan betalingen voor de periode sinds 2005.

84.000 euro

In een tussenuitspraak oordeelde het gerechtshof Amsterdam in 2015 al dat de periode voor 2000 inderdaad verjaard is. Na het mislukken van onderhandelingen over een schikking deed het hof vorige week alsnog uitspraak over onder meer de periode na 2005. Daaruit blijkt dat EMI Mühren tot 2009 nog 84.000 euro moet betalen.

Uit de uitspraak blijkt verder nog dat EMI de componist voor de jaren tussen 2009 en 2016 uit eigen beweging nog 45.000 euro heeft betaald voor bedragen die de muziekuitgever abusievelijk nog ontving van instellingen als Buma/Stemra en buitenlandse subuitgevers.

Teleurgesteld

Mühren zegt 'teleurgesteld' te zijn over de uitkomsten van het hoger beroep. "Rechtspraak blijkt krompraat. Muziekuitgevers en labels zijn beroepsgraaiers, en artiesten vaak te goedgelovig. Zelfs als de verjaring twintig jaar terug zou gaan, had ik nog de inkomsten van voor 1985 gemist. En toen waren onze nummers het populairst. De uitgever heeft dat in zijn zak gestoken."

Toch zegt Mühren weinig trek te hebben in juridische vervolgstappen. "Ik ben nu 78. Als een cassatie is afgerond en ik dat overleef, kan ik wel 90 zijn."

Ook de muziekuitgever overweegt geen geen juridische vervolgstappen. "Deze zaak is een nalatenschap uit het verleden. Daarom zijn we erg blij met een definitieve uitspraak van het Hof, zowel voor EMI Music Publishing als voor de heer Mühren", aldus het bedrijf in een gemailde verklaring aan RTL Z.

"We geloven dat de uitkomst redelijk is voor beide partijen en zullen daarom we niet in beroep gaan tegen de uitspraak. Zoals altijd streven wij ernaar onze songwriters op de eerste plaats te zetten."

Bedenkster
Lees ook:
Bedenkster kreeg geen stuiver voor succesvol tv-format Paleis voor een Prikkie