Ga naar de inhoud
Belastingontwijking

Belastingdienst wil dat burgers gaan verzinnen welke constructies niet deugen

Staatssecretaris Marnix van Rij van Belastingen. Beeld © ANP

De Belastingdienst roept de hulp van burgers in om erachter te komen welke belastingconstructies verboden moeten worden. Via ingewikkelde geitenpaadjes is het voor bedrijven en burgers soms mogelijk om een hele hoop belasting te ontwijken. Uiteindelijk moet het aanpakken van deze constructies leiden tot 550 miljoen aan extra belastinginkomsten.

Vanaf vandaag is het voor burgers mogelijk om mee te doen aan een zogenoemde internetconsultatie over 'opmerkelijke Belastingconstructies'. Tot en met 31 januari kun je dan bijvoorbeeld de belastingtrucs van de buurman aan de kaak stellen of die van jezelf.

Belastingparadijs voor reuzen

De afgelopen jaren is Nederland behoorlijk omgeslagen als het gaat om de strijd tegen belastingontwijking. Decennialang was het namelijk juist beleid om vooral multinationale bedrijven alle ruimte te bieden om gebruik te maken van allerlei fiscale achterdeurtjes om de belastingrekening te drukken.

Een bekend voorbeeld is Shell, dat via een zeer omstreden deal met de fiscus het voor elkaar kreeg om Britse aandeelhouders vrij te stellen van dividendbelasting. En een bedrijf als Starbucks maakte gebruik van de buitengewoon zoete Nederlandse royaltyregels.

'Acht
Lees ook:
'Acht miljard minder in de schatkist door belastingdeal met Shell'

Een dochtermaatschappij van Starbucks in Nederland maakte namelijk miljoenen winst per jaar, maar sluisde die miljoenen weer als royalty's door naar een andere dochteronderneming in het buitenland die het intellectueel eigendom bezat. Die betalingen mochten van de winst in Nederland afgetrokken worden. Het gevolg: er werd vrijwel geen cent belasting betaald in Nederland.

Maar ook gewone burgers en kleinere ondernemers weten geregeld de mazen van de wet te vinden.

Iedereen rijk door de familiebank

De familiebank is een bekend voorbeeld. In plaats van een hypotheek af te sluiten bij de bank, kunnen kinderen van rijke ouders soms tonnen lenen van hun ouders om een huis te kopen.

Daarbij spreken ze dan vaak een veel hogere rente af dan de bank zou rekenen. Het voordeel daarvan is dat de kinderen heel veel hypotheekrenteaftrek hebben, want daar heb je ook recht op als je bij de ouders leent voor de aankoop van een huis.

Daar tegenover staat dat ze in principe ook veel meer rente betalen, maar omdat ouders hun kinderen jaarlijks 5.677 euro belastingvrij mogen schenken, krijgen ze het verschil vaak geheel of grotendeels weer belastingvrij terug.

Vakantiehuis van de bv

Een populaire constructie onder ondernemers is de eigen bv grote aankopen te laten doen waar de eigenaar profijt van heeft. Zo kan een bv met lekker veel geld op de bank bijvoorbeeld een vakantiewoning kopen.

Door het overtollige geld in de bv niet uit te keren aan de eigenaar, wordt in de eerste plaats al 26.9 procent inkomstenbelasting bespaard. De eigenaar van de bv betaalt vervolgens vaak een lage huur aan de bv voor het gebruik van de woning. De bv draait op voor de onderhouds- en afschrijvingskosten.

Als de huur lager is dan de kosten ontstaat er een verlies voor de bv, dat vervolgens weer van de belastbare winst wordt afgetrokken. Op die manier komen kosten die normaal voor rekening komen van een huiseigenaar dus voor rekening van het bedrijf, maar dat bedrijf kan die kosten aftrekken en de normale burger niet.

Bovendien telt de vakantiewoning ook nog eens niet mee als vermogen van de eigenaar van de bv, waardoor ook daarover geen belasting betaald hoeft te worden. Win-win-win. Behalve voor de schatkist.

550 miljoen euro

In het voorjaar hoopt het kabinet een mooie verzameling te hebben van dit soort constructies om die vervolgens aan te gaan pakken. Uiteindelijk moet dat leiden tot 550 miljoen aan extra belastinginkomsten.

Dit is een artikel van