De gemeente Groningen heeft een nieuw type asfalt ontwikkeld dat minder warmte vasthoudt, minder CO2 uitstoot én veiliger is voor weggebruikers. "Dit is wel bijzonder."
Het nieuwe asfalt, met de naam GemGroReflection, – Gemeente Groningen Reflection – heeft een aantal voordelen. Zo wordt het geproduceerd op 130 graden in plaats van op de gebruikelijke 160 graden en dat scheelt zowel qua CO2-uitstoot als qua energieverbruik. "Het asfalt slijt ook minder, waardoor er minder onderhoud nodig is", laat wethouder Mirjam Wijnja weten.
Na verloop van tijd worden er witte stenen zichtbaar in het asfalt, wat het licht beter reflecteert. "Dan zou je dus ook de straatverlichting kunnen dempen, dat scheelt natuurlijk ook in het energieverbruik", aldus Wijnja.
Veiliger
Volgens expert Richard Gosselink van de Wageningen Universiteit is dit een interessante ontwikkeling. "We willen natuurlijk allemaal toe naar een lagere CO2-uitstoot en dit is één van de mogelijkheden", zegt hij. "Omdat het om lichtgekleurd asfalt gaat, zijn schaduwen en contouren beter te zien. Dat lijkt me veiliger voor weggebruikers."

De nieuwe asfaltsoort heeft nog een voordeel: omdat het door slijtage langzaam wit kleurt, houdt het asfalt minder warmte vast. En daardoor kan de omgeving sneller afkoelen, vertelt Ronald Rosman. Hij is technisch specialist wegen bij de gemeente en bedenker van het asfalt.
Oplossing tegen hittestress
"Wist je dat zwart asfalt op warme dagen wel 50 tot 60 graden Celsius kan worden? Op een écht warme dag misschien nog wel warmer. Daar wil je niet met je blote voeten overheen lopen", aldus Rosman.
"Met GemGroReflection worden de nachten koeler. De warmte hoeft immers niet weg, want de oppervlaktetemperatuur is lager. Dat komt ieders nachtrust ten goede in de zomer", verwacht hij.
Bio-asfalt
Onderzoeker Gosselink ziet wel mogelijkheden voor het gebruik van de Groningse vinding in zijn eigen onderzoek. Hij houdt zich al jaren bezig met 'biobased' asfalt: als senior onderzoeker bioraffinage bij Wageningen Food & Biobased Research zoekt hij naar een duurzaam alternatief voor bitumen – de fossiele grondstof die wordt gebruikt als asfaltbinder.
"Bitumen kun je vervangen voor lignine. Die stof komt bijvoorbeeld voor in bomen, riet en stro", zegt Gosselink. "Lignine blijft in grote hoeveelheden over in de papierindustrie." Door lignine te gebruiken kan 35 tot 70 procent CO2-reductie worden gerealiseerd op een ton asfalt, aldus de onderzoeker.
Is dat dan eerder de heilige graal dan het Groningse asfalt? "Nee, ik denk dat we moeten zoeken naar een combinatie van alle ontwikkelingen die er nu zijn. Wat zou het bijvoorbeeld betekenen als wij ook gaan werken met lichtgekleurd gesteente én een biobased asfaltbinder voor de duurzaamheid van het asfalt?”
Gratis recept
Het recept van GemGroReflection is in ieder geval vrij te gebruiken. "Iedereen heeft er belang bij dat we minder CO2 gaan uitstoten en dat we hittestress beperken", verklaart wethouder Wijnja. Het nieuwe asfalt beslaat nu nog een klein stukje van de stad, maar: "Al het asfalt dat we in de toekomst gaan leggen, is dit nieuwe asfalt."