Ga naar de inhoud
Honderden euro's duurder

Nieuwe tarieven kinderopvang op de mat: 'Mensen hebben het gevoel dat ze klem zitten'

Beeld © ANP / Kees van de Veen

De tarieven voor de kinderopvang zullen volgend jaar flink stijgen. Veel ouders hebben inmiddels een brief gekregen hierover. Prijsstijgingen van 9,5 procent blijken niet uitzonderlijk. "Mensen hebben het gevoel klem te zitten."

Eerder rekende RTL Nieuws uit dat de tarieven gemiddeld met 8,5 omhoog zullen gaan. Nu de brieven van de kinderopvangorganisaties met de nieuwe tarieven op de mat vallen, blijkt dat ouders inderdaad met megastijgingen worden geconfronteerd.

Slikken of stikken

"Mensen schrikken hiervan, we ontvangen een storm aan telefoontjes", zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). "Er heerst een gevoel van moedeloosheid, van klem zitten. De ouderschapscommissies moeten nu met een advies komen voor de tarieven van volgend jaar, al hebben ze niet het idee veel inspraak te hebben. Het is slikken of stikken."

Bovendien heeft men het idee meer te betalen voor minder kwaliteit, zegt Jellesma. Zo krijgen kinderen veel verschillende gezichten te zien op de opvang, vanwege het ziekteverzuim en personeelstekort. Ook mag de helft van het pedagogisch personeel in opleiding zijn, waardoor ervaring en expertise soms ontbreekt.

9,5 procent

Zo verhoogt het KinderCentrum Almere het tarief met 9,5 procent, van 9,10 euro naar 9,96 euro per uur, blijkt uit een brief in handen van RTL Nieuws. 

Een ander kinderdagverblijf verhoogt het uurtarief van 8,90 naar 9,71 per uur. En dat terwijl de kinderopvangtoeslag slechts met 5,6 procent omhoog gaat: het maximaal vergoede uurtarief wordt daarmee 8,97 euro. Voor ouders betekent dit dat ze vele honderden euro's per jaar meer kwijt zullen zijn.

Handen
Lees meer:
Handen in het haar om dure kinderopvang: 'Loont werken nog wel?'

Grotere klap

Toch begrijpt BOinK wel dat de meeste kinderdagverblijven hun tarieven verhogen. "We kennen allemaal de inflatiecijfers, dus ook de kosten voor de opvang gaan omhoog." Dat sommige organisaties geen verhoging doorvoeren, maar willen interen op hun reserves, vindt Jellesma dan ook geen goed idee. "Heel sympathiek, maar de klap wordt dan uiteindelijk alleen maar groter."

BOinK blijft hameren op hogere salarissen voor medewerkers, ook al jaagt dat de tarieven verder omhoog. "Maar je moet mensen beter betalen, anders gaan ze weg. Dan zijn we nog verder van huis."