Nu de Duitse staat de Duitse tak van Gazprom heeft genationaliseerd, hoeven Nederlandse publieke instellingen definitief hun gascontract met dat bedrijf niet op te zeggen. Maar helaas: tientallen gemeenten en andere instellingen hadden dat al gedaan, omdat het ministerie van Economische Zaken daarop stond. Dat gaat de staat dit jaar tientallen miljoenen aan compensatie kosten.
In september was er al grote onvrede ontstaan over de starre interpretatie door het ministerie van Economische Zaken van de Europese sancties tegen Rusland. Het ministerie dwong publieke instellingen om voor 10 oktober hun gascontract met Gazprom op te zeggen, omdat de opbrengsten naar Rusland zouden kunnen stromen.
Op dat moment had Duitsland al de controle overgenomen bij Gazprom Germania, de naam gewijzigd (naar SEFE) en bezworen dat er geen cent naar Rusland zou vloeien.
Te vroeg
Veel publieke instellingen luisterden naar Jetten, zoals de gemeente Utrecht en een tiental gemeenten in Twente, en wisselden hun oude contract in voor een veel duurder nieuw contract.
Enkele dagen later besloot de minister dat er toch uitstel werd gegeven, om nog eens in Brussel na te vragen of contracten met SEFE misschien toch door de beugel kunnen. En inmiddels is dat zonneklaar, want SEFE is nu officieel in handen van de Duitse staat.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat dan ook weten dat de contracten toch gewoon mogen doorlopen.
Tientallen miljoenen schade
De dadendrang van de minister dreigt daardoor een flink prijskaartje te krijgen, want gemeenten en instellingen die hun goedkope contract al hadden omgewisseld voor een peperduur contract zullen een 'tegemoetkoming' krijgen voor de gemaakte extra kosten.
Er wordt gewerkt aan een compensatieregeling voor de extra kosten tussen 1 oktober en 31 december. Uit een ambtelijk stuk blijkt dat dit 'enkele tientallen miljoenen' gaat kosten.
Langlopende contracten
Maar daar hebben organisaties die een contract hadden dat nog na 1 januari door zou lopen niet veel aan. Voor hen is het nog maar de vraag of zij de extra kosten vergoed krijgen. "Voor de organisaties met een contract dat na 1 januari 2023 zou doorlopen, wordt gekeken of, en hoe, een tegemoetkoming gerealiseerd kan worden", schrijft het ministerie.
Bij de gemeente Utrecht kijken ze met extra interesse naar wat er in Den Haag wordt besloten. De gemeente zegde het oude contract op en sloot een nieuw contract af in september bij Greenchoice. Dat kost de gemeente maar liefst 11 miljoen per jaar extra omdat het tarief dat zij voor gas betalen vertienvoudigde. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er al gesprekken worden gevoerd over compensatie.