Ga naar de inhoud
Maandcontracten

Gasprijs weer flink in de lift: 'Maar dat leidt niet direct tot problemen'

De splinternieuwe LNG terminal, EemsEnergyTerminal, in de Eemshaven. Beeld © ANP Foto

De Europese gasprijs is de afgelopen dagen gestegen. Er wordt kouder weer voorspeld in delen van het continent en er zijn zorgen over de invoer van LNG (vloeibaar aardgas) uit een Amerikaanse fabriek. Toch leidt de hogere prijs niet direct tot problemen.

Op de Amsterdamse gasmarkt steeg de gasprijs vanochtend met ruim 9 procent naar 124 euro per megawattuur. Gisteren steeg die prijs ook al, met 10 procent. De gasprijs ligt nog wel ver onder de pieken van 350 euro die eind augustus werden bereikt.

Prijsschommelingen

De stijgende prijs leidt niet meteen tot problemen, zegt energiedeskundige Hans van Cleef van ABN Amro. "We zijn zo goed mogelijk voorbereid op de winter. Door het warmere weer van afgelopen periode hebben we nog niet veel hoeven stoken. De vulgraad van de Europese gasopslagen ligt inmiddels op 95 procent, dat is ver boven het vijfjarig gemiddelde."

Vorige week daalden de gasprijzen nog met 15 procent, wat volgens Van Cleef laat zien dat het om kortetermijnsentiment gaat. "Dat leidt wel tot prijsschommelingen, maar niet direct tot grote problemen."

Opluchting
Lees ook:
Opluchting voor Gasunie: twee LNG-contracten binnen

Tenzij het deze winter echt heel koud wordt, verwacht hij ook niet dat de exportproblemen rondom Amerikaanse LNG een grote rol gaan spelen. 

LNG-storing

Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat de Amerikaanse exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas Freeport LNG in Texas nog altijd met een storing kampt, die in juni begon. Het bedrijf heeft naar verluidt zijn afnemers gewaarschuwd dat de leveringen die voor november en december waren gepland, mogelijk geannuleerd worden doordat er nog altijd wordt gewerkt aan reparaties en wettelijke goedkeuringen voor de herstart van zijn fabriek.

Freeport was voor de storing goed voor 15 procent van de Amerikaanse LNG-leveringen. Nu het aanbod van LNG lager is, en Europa en Azië hun gasvoorziening veilig willen stellen, wordt de concurrentie op de markt groter. Dat stuwt de gasprijs.

Heel
Lees ook:
Heel even geld toe op de gasmarkt, hoe kan dat? 'Heel uitzonderlijk'

De maandcontracten voor gas laten inderdaad een stijging zien, zegt Van Cleef. "Maar het is goed om ook naar de jaarcontracten te kijken, voor de effecten op de lange termijn. Die prijzen zijn sinds vorige week iets gestegen. Maar de neergaande trend van die prijzen ten opzichte van eind augustus is nog steeds intact."

Het spannendste moet wat Van Cleef betreft nog komen. "Hoeveel gas gaan we deze winter nodig hebben en hoe staan we er eind maart voor als het stookseizoen voorbij is?"