Ga naar de inhoud
Europese sancties

Duitse nationalisatie Gazprom-tak gunstig voor Nederlandse gemeenten

Het hoofdkantoor van Gazprom Germania in Berlijn. Beeld © ANP Foto

SEFE, de voormalige Europese handels- en leveringstak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, wordt overgenomen door de Duitse overheid. Daarmee lijken onze oosterburen voor veel Nederlandse gemeenten een probleem op te lossen. Die gemeenten hebben namelijk nog contracten met SEFE en deze waren onzeker geworden vanwege de Russische eigenaar.

Duitsland heeft SEFE genationaliseerd en zal miljarden euro's steken in de onderneming die eerder bekendstond als Gazprom Germania.

Link met Rusland doorgeknipt

Het bedrijf was in de financiële problemen beland nadat Rusland de toevoer van gas naar Duitsland drastisch had verlaagd. Inkopers van SEFE moesten daarom op gas inkopen op de spotmarkt tegen extreem hoge prijzen. Het bedrijf dreigde daardoor failliet te gaan wat de gaslevering in Duitsland in gevaar had kunnen brengen.

Nederlandse gemeenten kunnen opgelucht ademhalen door het nieuws. Veel van hen hadden nog een contract met SEFE, dat ze eigenlijk op hadden moeten zeggen voor 10 oktober. Dat was volgens het ministerie van Economische Zaken een verplichting die voortkwam uit Europese sancties. Hoewel Duitsland eerder al de controle bij SEFE overnam was het volgens het kabinet niet zeker dat de link met Rusland helemaal was doorgeknipt.

Chagrijn
Lees ook:
Chagrijn bij gemeenten die gedwongen overstapten naar nieuwe gasleverancier

Minister Rob Jetten bedacht zich daar later over en gaf uitstel voor het oversluiten van de energiecontracten tot 1 januari. Dat leidde tot chagrijn bij enkele tientallen gemeenten en andere publieke instellingen; zij hadden afgelopen zomer al wel nieuwe contracten afgesloten, tegen veel hogere tarieven.

Deze gemeenten en publieke instellingen zullen worden gecompenseerd, meldt een Haagse bron aan het Financieele Dagblad. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken wil dit niet bevestigen. Minister Jetten stuurt later vanochtend een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie.

Industrie bevoorraden

Het gaat om de tweede Duitse redding van een groot energiebedrijf in twee maanden. Berlijn stemde er in september al mee in om Uniper te nationaliseren en 99 procent van Duitslands grootste gasimporteur over te nemen. Daarmee wilde Duitsland er zeker van zijn dat het bedrijf gas kon blijven kopen en de industrie van het land kon blijven bevoorraden.