Ga naar de inhoud
Zoek op

Alle verzekeraars op een rij: zo veel duurder wordt je zorgpremie

Een gipsmeester brengt gips aan. Beeld ter illustratie. Beeld © ANP (archieffoto)

Alle nieuwe premies van de zorgverzekeringen voor 2023 zijn bekend. In deze online tool kun je opzoeken hoeveel meer je gaat betalen bij je huidige zorgverzekeraar.

De zorgpremies gaan vanaf 1 januari bij alle verzekeraars omhoog. De meest afgesloten verzekeringen bij de grote vier (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) worden per maand tussen de 3,75 euro en 9,30 euro duurder.

De premies van de grote vier

  • Bij VGZ stijgt de premie met 9,30 euro naar 141,95 euro per maand
  • Menzis verhoogt de premie met 8 euro naar 141,25 euro per maand
  • Zilveren Kruis verhoogt de premie met 7,50 euro naar 138,95 per maand
  • CZ verhoogt de premie met 3,75 euro naar 138,25 per maand

Nieuwe maandpremie per verzekeraar

Onderstaande tabel is gebaseerd op informatie van Independer.

Hogere kosten, hogere premie

Dat de prijzen dit jaar fors stijgen, komt niet helemaal als een verrassing. Met Prinsjesdag schatte het kabinet in dat de premies gemiddeld met een euro of 11 zouden stijgen per maand. In de praktijk blijkt die stijging dus vaak iets lager uit te pakken.

Dat de verzekeringen duurder worden heeft drie belangrijke redenen. Ten eerste stijgen de lonen in de sector. Daardoor wordt zorg duurder en dat moet worden betaald uit de premie. Ook de stijgende prijzen voor alles, van medicijnen tot hulpmiddelen, werken door in de premie. Daar komt nog bovenop dat we met zijn allen, vooral door de vergrijzing, ook meer zorg nodig hebben.

Treuzelende
Lees ook:
Treuzelende verzekeraars laten slachtoffers letselschade jaren wachten, SP wil boetes

Toch zitten er flinke verschillen tussen verzekeraars. De één verhoogt maar met enkele euro's, de ander tot wel 18 euro per maand.

Dat komt doordat verzekeraars er voor kunnen kiezen om een deel van hun reserves in te zetten om de premiestijging te drukken. Dat doen ze vrijwel allemaal, maar hoeveel ze kunnen en willen interen op de reserves verschilt per verzekeraar, per jaar. Zo was bij NN, voorheen Nationale Nederlanden, de premie in 2022 juist wat aan de hoge kant.

Boosheid om ZieZo

Opvallend is dat Zilveren Kruis stopt met ZieZo Selectief, de goedkoopste zorgverzekering van Nederland. Het alternatief, ZieZo Basis, kost enkele tientjes per maand meer. En dat leidt op social media tot veel vragen en boze reacties bij klanten. 

Wil je dit jaar wisselen van zorgverzekeraar? In deze video leggen we uit waar je op moet letten:

Switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

02:34
Dit jaar switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

Belangrijk is ook om te onthouden dat iedere verzekering weer net een beetje anders is. Een duurdere verzekering is dus niet per se slechter. De inhoud van de basisverzekering is weliswaar overal hetzelfde, maar het verschilt per verzekering bij hoeveel zorgverleners je terecht kunt. Vaak moet je meer zelf betalen als je zorg afneemt bij een partij waar je verzekeraar geen contract mee heeft.  

Toeslag omhoog

De stijgende premies raken trouwens niet iedereen even hard. De zorgtoeslag gaat volgend jaar namelijk ook flink omhoog.

De maximale toeslag wordt dan 154 euro per maand voor de laagste inkomens. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je kunt krijgen.

Overstappen

Wil je een andere zorgverzekering? Dan moet je uiterlijk op 31 december in actie komen. Als je ergens anders een zorgverzekering afsluit voor die tijd, dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude contract voor je op. Daar heb je dan verder geen werk aan.

Je kunt ook zelf je verzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten. Ook dan moet je uiterlijk 31 december je oude contract hebben opgezegd. Maar je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten bij een ander bedrijf.