Ga naar de inhoud
'Ontdek-je-lekje'

Discorook ingezet als antwoord op hoge energierekening

'Ontdek-je-lekje' rooktest in Barchem.

Met discorook de verborgen kieren en gaten in je woning ontdekken. Het energiecollectief Barchem, Zwiep, Nettelhorst (BZN) biedt inwoners voor 50 euro de 'ontdek-je-lekje'-test aan. En zij zijn niet de enigen. De vraag naar testen met rookmachines en infraroodcamera’s is vertienvoudigd door de gestegen energieprijzen.

Op het eerste gezicht lijkt het of het huis in Barchem in de Achterhoek in brand staat, maar niets is minder waar. De rook die om het huis hangt, is discorook en komt door kieren en gaten naar buiten. "Zo kunnen we zien waar de woning beter geïsoleerd kan worden", legt Hans Botman van energiecollectief BZN uit. 

"Bewoners kunnen dan met purschuim, siliconenkit en tochtstrips de gaten te lijf. Dat scheelt toch weer op de energierekening."

Infrarood en rook

Bij zo'n test wordt eerst met een infraroodcamera gekeken waar warmte lekt uit de woning. Daarna wordt een zogenoemde 'blowerdoor' gebruikt, een zeil met ventilatoren erin die in een deuropening wordt gehangen waarmee rook naar binnen wordt geblazen. Met die rook worden vervolgens gaten en kieren opgespoord.

"Dan doen we in twee stappen", legt Botman uit. "Voor de benedenverdieping zuigen we lucht uit de woning en blazen we vervolgens discorook van buiten naar de woning. Rook die binnenkomt verraadt een kiertje."

Voor zolders en eerste verdiepingen wordt de procedure omgedraaid. "Dan blazen we veel rook de woning in om de gaten boven te ontdekken. De hele woning volblazen met CO2 hoeft dan niet, scheelt toch weer wat overlast."

Waar een professionele test rond de 400 euro per woning kost, biedt BZN de test voor 50 euro aan. "We zijn energiecoaches die vanuit de gemeente Lochem mensen adviseren. De testen gaan we doen met een team van vrijwilligers. In de rest van Nederland wordt dit ook al gedaan."

Subsidie

De bedoeling is dat BZN in januari veel meer tests gaat doen. Hiervoor is een subsidie van 8000 euro aangevraagd bij de gemeente. "Met dit geld schaffen we de apparatuur aan en dekken we andere kosten."

Een blowerdoor en een rookmachine kost al gauw 6000 euro en voor 1000 euro is een infraroodcamera te koop, rekent Frans Dam voor. Hij woont ook in Barchem en is betrokken bij ontdek-je-lekje. 

"Sinds 1 juni ben ik met pensioen, maar daarvoor leverde ik voor Retec blowerdoors door heel Europa. Nu geef ik cursussen van een dag aan energiecoaches over blowerdoors en infraroodcamera’s. Tweehonderd gemeentelijke energiecoaches hebben al een cursus aangevraagd."

Dam heeft de vraag naar blowerdoors zien vertienvoudigen. "Het gaat heel druk worden. Dertig gemeenten werken er al mee. Ik verwacht dat komend jaar iedere gemeente een blowerdoor heeft."

Laaghangend fruit

In de cursussen van Dam leren energiecoaches in een dag werken met de blowerdoor en de infrarood camera. "Je leert de basisbegrippen wat je wel en niet kunt zien. We geven energiecoaches de eerste handvatten, zodat ze het laaghangend fruit signaleren. Voor een grondig advies is het verstandig dat bewoners naar professionals gaan."

5
Lees ook: 
5 tips om deze winter te besparen op je energierekening

Eén van deze professionals is Peter Kuindersma van Nieman, een gespecialiseerd ingenieursbureau voor de bouw. Hij onderschrijft de woorden van Dam dat een professioneel advies belangrijk is. 

"Wij zitten niet in de particuliere markt, maar adviseren bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, ontwikkelaars en aannemers. Gemiddeld genomen wordt nu 75 procent van de nieuwbouwprojecten doorgemeten."

Kuindersma waardeert initiatieven als ontdek-je-plekje. "We zien ze als paddenstoelen uit de grond schieten. Door luchtlekken gaat veel energie verloren. Deze metingen geven mooi inzicht in de lekken."

Juiste advies

Wel wijst hij op het belang van de juiste kennis. "Wat is het kennisniveau van de energiecoaches? Een gedegen advies is belangrijk. Een getal meten is mooi, maar wat betekent dat getal?"

Kuindersma ziet nu rapporten, die niet kloppen. "Wil je voldoende kennis op doen, dan is dat in één cursusdag niet te doen. Mijn advies is vier dagen: twee dagen voor de theorieën rondom luchtdichtheid, de werking van de blowerdoor en de infrarood camera, een dag voor metingen in de praktijk en een dag voor advies."

Bewoner Johan van Beek van het huis in Barchem is blij met de metingen. "Ik heb mijn huis vijfentwintig jaar geleden met een aannemer gebouwd en wilde zien waar mijn lekken zaten."

Hij kwam naar eigen zeggen een paar onthutsende dingen op het spoor. "Op de bovenverdieping staan de de wasmachine en droger achter een schuifdeur. Maar de spouwmuur, waar de deuren in schuiven, was niet dichtgemaakt. Daar verdween veel warmte."

Niet giftig

Ook lekte er veel rook weg onder het dak zoals op de foto is te zien. "Tussen het dak en de muurplaat zat niets, tegenwoordig zetten ze daar iets tussen. Kortom: ook een lek."

Van Beek heeft borstels achter de schuifdeuren gezet en purschuim tussen zijn dak en de muur gespoten. "Ik verwacht een kleine 10 procent te besparen op jaarbasis."

En veel last heeft hij niet gehad van de rook. "Nee, het is niet giftig en toen we de ramen openzetten, was de rook na vijf minuten weer weg."

Dit
Lees ook: 
Dit kun je allemaal doen om je huis beter te isoleren
Bron: RTL Z
Dit is een artikel van