Het ministerie van Economische Zaken heeft zich verslikt in een kinderlijk eenvoudig rekensommetje, wat een tegenvaller van ruim een half miljard oplevert. Het tweemaal uitkeren van 190 euro energiecompensatie kost bij nader inzien geen 2,6 miljard, maar 3,15 miljard euro.
Dat schrijft minister Rob Jetten van Klimaat en Energie in een brief aan de Tweede Kamer.
Veel te ingewikkeld
De rekenfout blijkt op vrij knullige wijze tot stand te zijn gekomen. Bij het berekenen van de kosten voor de schatkist heeft het ministerie van Economische Zaken namelijk dezelfde methode gebruikt als voor het berekenen van wat het verlagen van de energiebelasting kost. Enigszins logisch, omdat de doelgroep precies hetzelfde is.
Maar dat maakte alles nodeloos ingewikkeld en – vooral – onjuist. Om de energiebelasting met 190 euro te verlagen voor de consument, is namelijk een belastingkorting nodig van 157 euro, omdat over de energiebelasting ook nog 21 procent btw geheven wordt. Dus, zo concludeerde het ministerie, 190 euro subsidie geven kost maar 157 euro.
2 x 190 euro = 2 x 190 euro
Die berekening snijdt alleen geen hout. Alle kleinverbruikers twee keer 190 euro toestoppen kost gewoon twee keer 190 euro per kleinverbruiker. De btw speelt helemaal geen rol.
"Als gevolg van het betrekken van de btw in de berekening werd het benodigde beslag voor de regeling te laag geraamd op 2,6 miljard euro, waar dit 3,15 miljard had moeten zijn", schrijft Jetten.
Zo blijk de regeling opeens 550 miljoen euro meer te kosten dan eerder gedacht. Het sommetje had gewoon moeten zijn: 8,3 miljoen kleinverbruikers x 380 euro (tweemaal 190 euro) = 3,15 miljard. Inmiddels is de begrotingsfout hersteld, schrijft Jetten.
Niet de eerste blunder
Woensdag bleek ook al dat het ministerie van Economische Zaken had geblunderd bij het opstellen van de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het mkb. In eerste instantie zouden alleen ondernemers in aanmerking komen van wie de energierekening minimaal 12,5 procent van de omzet bedraagt.

Dat leidde tot bakken kritiek, omdat maar weinig bedrijven daadwerkelijk in aanmerking bleken te komen voor de steun. Daarop nam het ministerie de regeling nog eens onder de loep, en kwam tot de conclusie dat er een fout in was geslopen, omdat de energiebelasting niet juist werd meegerekend. Het gevolg was dat de drempel van 12,5 procent omlaag kon naar 7 procent, waardoor veel meer bedrijven ook daadwerkelijk aanspraak maken op de compensatie.