Ga naar de inhoud
Eindelijk indexatie

Pensioenfonds voor zorgsector verhoogt pensioenen met 6 procent

Ouderen op de fiets. Beeld © ANP

Gepensioneerden die in de zorgsector hebben gewerkt, krijgen vanaf 1 januari een forse verhoging van hun maandelijkse uitkering. Pensioenfonds PFZW verhoogt de pensioenen met 6 procent. Vorige maand gingen de pensioenen ook al 2,7 procent omhoog.

Bij elkaar komt dat neer op een stijging van de pensioenen van bijna 9 procent in een paar maanden tijd. De pensioenen werden jarenlang niet verhoogd, omdat de extreem lage rente ervoor zorgde dat pensioenfondsen er slecht voor stonden.

Minder dan inflatie

"Steeds meer mensen komen door stijgende prijzen in de knel", schijft PFZW-voorzittrer Joanne Kellermann. "Ook werknemers en gepensioneerden in de sector zorg en welzijn worstelen daarmee en komen soms niet meer rond. Daarom zijn we blij dat we in januari opnieuw de pensioenen - en ook de pensioenaanspraken voor degenen die werken – kunnen verhogen."

De fikse verhoging van de pensioenen is trouwens niet genoeg om de koopkracht op peil te houden dit jaar. Tussen september 2021 en september 2022 was de inflatie 14,5 procent. Dat betekent dus dat gepensioneerden, ondanks dat ze meer geld krijgen, alsnog minder kunnen kopen dan een jaar eerder.

Goede eerste stap

"Het is natuurlijk goed nieuws dat de verhoging substantieel is", zegt woordvoerder Renate Evers van ouderenbond ANBO. Hoewel de inflatie hiermee niet volledig wordt gecompenseerd, noemt de bond het 'een goede eerste stap'.

Grote
Lees ook:
Grote pensioenfondsen doen het beter, maar markt 'blijft onzeker'

Maar van een hosannastemming is nog geen sprake. Doordat er jarenlang niet is geïndexeerd, zijn gepensioneerden er fors in koopkracht op achteruit gegaan. Nu het beter gaat, wil ANBO ook dat er 'inhaalindexatie' komt. Extra verhogingen dus ter compensatie van de magere tijd die achter de rug is.

Betere tijden lonken

Ook bij andere pensioenfondsen gaat het inmiddels beter dat de afgelopen jaren. Het grootste fonds van het land, het ABP, verhoogde onlangs de uitkeringen een beetje met 2,39 procent. Een woordvoerder vertelt dat de pensioenen volgend jaar zeker zullen worden verhoogd, maar er is nog niet besloten met hoeveel procent.

Ook fondsen PME en PMT verhoogden de pensioenen al lichtjes, met 1,29 procent.

Stijgende rente

Dat de fondsen dit jaar eindelijk weer de penisoenen kunnen verhogen, heeft twee belangrijke redenen. In de eerste plaats zijn de regels wat versoepeld. Bij een beleidsdekkingsgraad van 105 procent mogen de fondsen de uitkeringen verhogen, dat was 110 procent.

De dekkingsgraad geeft de verhouding aan tussen het geld dat een fonds in kas heeft en wat er nu en in de toekomst moet worden uitgekeerd aan gepensioneerden.

De tweede factor die meespeelt is de gestegen rente. Bij een hogere rente hoeft een pensioenfonds nu minder geld in kas te hebben om in de toekomst aan alle verplichtingen te kunnen voldoen, omdat de pot geld ‘vanzelf’ groeit. Daardoor stijgt dus de dekkingsgraad en kunnen de fondsen de pensioenen verhogen.