Ga naar de inhoud
Meer boekingen dan in 2019

Huisbezoeken Sint en Piet ondanks inflatie razend populair

Niet de hulp-Sint en Piet uit het verhaal. Beeld © ANP

Sint en Piet zijn ondanks de inflatie van harte welkom in de huiskamers en bij scholen en bedrijven. Het aantal geboekte 'Sint en Pieten'-teams overstijgt 2019, het laatste pre-coronajaar. Dat blijkt uit een rondgang langs Sintaanbieders in Nederland.

"We hebben het erg druk", zegt Bas van den Brink van Boek de Sint, dat zestien teams (Sint en twee roetveegpieten) de komende weken het land instuurt. "Normaal deden we twee boekingen per team per dag, nu het dubbele. We gaan ver over 2019 heen."

Live

Boek de Sint richt zich enkel op de bedrijfsbezoeken (695 euro voor 45 minuten) en krijgt veel aanvragen uit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Ook de bekende tv-sinten Jochem van Gelder, Erik van Muiswinkel en Hans Kesting zijn via hen te boeken.

"Mensen hebben heel veel zin om Sinterklaas live te ontmoeten", verklaart Van den Brink de drukte. "Tijdens corona hebben we veel online Sint-bezoeken gedaan, die mensen gaan nu ook voor live."

Amsterdam

Dirk Bloothoofd van Sinterklaas Centrale Amsterdam was bang voor de crisis en de impact van de gestegen energieprijzen. "Maar dat blijkt ongegrond. Het is drukker dan in 2018 en 2019. We zitten nu voor 50 procent vol."

Bloothoofd rukt met vijftien teams (Sint en twee roetveegpieten) uit en rekent voor een bedrijfsbezoek 275 euro per uur. Een huisbezoek kost 79 euro voor twintig minuten. "Scholen doen we ook. Dan vragen we 475 euro voor 3,5 uur. Willen scholen meer dan twee Pieten, dan betalen ze vijftig euro per extra Piet."

Als we kijken naar de interesse in het noorden, dan zien we hetzelfde patroon, met een opvallende uitschieter. "De huisbezoeken zijn nog nooit zo goed geweest. Het laatste weekend zitten we al voor tachtig procent vol", legt Pieter van der Wijk van Sint Nicolaas Centrale Groningen, Friesland en Drenthe uit.

Verhuur Sint- en Pietpakken

Waar Van der Wijk tijdens corona met twee teams (Sint en roetveegpiet) de vraag aankon, heeft hij dit jaar opgeschaald tot acht teams. "Ieder team doet acht tot tien adressen op een dag. Gezinnen betalen 95 euro voor een half uur. Bedrijven rekenen we 380 euro, hiervoor krijgen ze dan wel twee Pieten in plaats van één."

Yvonne Bos van Sinterklaas Centrale Rotterdam is met haar vijf teams (Sint en twee, drie of vijf Pieten) al helemaal volgeboekt voor het eerste weekend van december. "We doen alleen bedrijven. Het verschil met corona merk je heel goed. Mensen hebben behoefte aan vermaak."

De vraag vanuit bedrijven is vergelijkbaar met de periode voor corona. "Maar we verhuren ook Sint- en Pietenpakken en dat gaat veel beter dan in 2019. Al honderden pakken zijn gereserveerd."

Sinterklaas
Lees ook
Sinterklaas houdt hand op de knip: 'Meer slecht nieuws voor winkelier'

Ballonpiet

Kijken we naar de regio Eindhoven, dan ziet Agnes Adriaans van De Hulpsint dat de 'huisbezoeken traditioneel goed lopen'. Ouders betalen 55 euro voor twintig minuten Sint en een roetveegpiet. 

"We hebben drie teams. Een vaste prijs voor een bedrijfsbezoek (Sint en drie of vier Pieten) kan ik niet geven. Dat hangt af van welke Piet men wil: een ballonpiet, schminkpiet of goochelpiet.”

Ferry Bel van Sinterklaasbezoek Limburg zet de komende weken zelf een mijter op. "We zijn begonnen als familiebedrijf met veel neefjes en nichtjes. Inmiddels zijn we overgebleven met twee teams: mijn oom en ik en twee roetveegpieten."

Beide teams (55 euro voor twintig minuten) zitten al vol. "Thuis Sint ontvangen is bijna een religie. Wij genieten er echt van. In de auto studeren we de ingestuurde informatie in, zodat kinderen die net niet meer geloven, wel weer geloven als we weggaan!"

Zwarte pieten

Waar vrijwel alle aanbieders van Sintbezoeken standaard roetveegpieten aanbieden, kunnen mensen bij de Sinterklaas Brigade Rotterdam nog terecht voor traditionele Zwarte Pieten aan huis. "Klanten bellen ons hier speciaal voor. Onze twee teams zitten het eerste weekend van december helemaal vol", zegt Astrid.

Voor een half uur aan huis wordt 65 euro gevraagd. "Bedrijven betalen 350 euro. Daar gaan we naartoe met roetveegpieten."

Bij Sinterklaas In Twente kunnen mensen ook nog kiezen tussen Zwarte Pieten en roetveegpieten. "Tot nu toe hebben we veel boekingen voor Zwarte Pieten. Wel hebben we standaard een roetveegpiet erbij", zegt Edwin Peters, die zich met zijn twee zoons en een chauffeurpiet de komende weken verkleed. 

"Voor een huisbezoek rekenen we 40 euro voor twintig minuten; scholen en bedrijven betalen 150 euro voor maximaal drie uur. We hoeven er niet rijk van te worden, maar vinden het prachtig om kinderen blij te maken."

Traditie

Ook Sinterklaas Achterhoek trekt met één team (Sint en drie roetveegpieten) de regio in. "Een zwarte piet kan wel, maar is nog niet aangevraagd. We zitten al boven het niveau van 2019", licht Peter Eggink toe.

Sinterklaas Achterhoek rekent 60 euro voor een half uur huisbezoek en 400 euro voor een bedrijfsbezoek van maximaal anderhalf uur. "Scholen betalen hetzelfde en daar zijn we dan van 9 uur tot 13 uur ‘s middags."

Eggink heeft een duidelijke verklaring voor de blijvende populariteit van Sint en Piet. "Het is traditie. We waren een jaar van tevoren al volgeboekt."