Ga naar de inhoud
Uitspraak Ondernemingskamer

Omstreden ondernemer Sanderink geschorst als topman IT-bedrijf Centric

Topondernemer Gerard Sanderink met zijn vriendin Rian van Rijbroek bij het gerechtshof in Amsterdam. Beeld © ANP / Remko de Waal

Gerard Sanderink is geschorst als topman van het IT-bedrijf Centric. Dat heeft de Ondernemingskamer, onderdeel van het gerechtshof Amsterdam, besloten. Er worden twee nieuwe bestuurders benoemd.

Daarnaast moet Sanderink zijn aandelen in het bedrijf aan een derde partij in beheer geven. Het Openbaar Ministerie had hierom gevraagd, en de Ondernemingskamer heeft deze eis ingewilligd. 

Onrust

Het OM had deze rechter voor conflicten in het bedrijfsleven ingeschakeld omdat Sanderink onlangs besloot weer de dagelijkse leiding bij het IT-bedrijf in handen te nemen.

Dit leidde tot onrust binnen het bedrijf, dat onder meer IT-projecten voor veel overheden en semi-overheidsinstellingen verzorgt. Begin 2021 trad Sanderink nog terug om de rust in het bedrijf terug te laten keren.

Wie
Lees ook:
Wie is Gerard Sanderink en waarom eist Justitie zijn aftreden bij Centric?

Bij de zitting was ook zijn vriendin Rian van Rijbroek aanwezig. Zij speelde in het verleden een grote rol bij de onrust binnen Centric, bleek uit onthullingen van onder meer Tubantia.

Ruzie met ex-vriendin

Van Rijbroek is onderdeel van de privégeschillen waar Sanderink mee te maken heeft. Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten. Daarin werd hij keer op keer in het ongelijk gesteld, maar hij lapte die vonnissen aan zijn laars.

De Ondernemingskamer (OK) besloot vandaag snel te beslissen over het verzoek van het OM om de in oktober teruggekeerde Sanderink te schorsen als topman. De OK-voorzitter wees daarbij nadrukkelijk op het belang van Centric voor de 2500 werknemers en de klanten, waaronder dus de (semi-)overheden.

Centric in gevaar

Volgens de Ondernemingskamer brengt Sanderink als topman het voortbestaan van Centric in gevaar omdat werknemers en klanten dreigen weg te lopen als gevolg van zijn bemoeienissen met het automatiseringsbedrijf.

Daarbij sprak de OK-voorzitter woorden die keihard aankwamen bij de man die Centric in 1992 oprichtte en daarna groot maakte. "Sanderink kan zijn persoonlijke vete met zijn ex-vriendin niet scheiden van het belang van de onderneming. Wij twijfelen eraan of Sanderink in deze staat nog wel rationele beslissingen kan nemen en geschikt is om een dergelijke onderneming te leiden."

Woedend

"Hoe durft u dat te zeggen", zei Sanderink daarop tot drie keer toe woedend. Tijdens de zitting had hij zichzelf juist nadrukkelijk aangeprezen als de de aangewezen persoon om het bedrijf weer gezond te maken.

Meteen na de uitspraak van de Ondernemingskamer pakte hij zijn tas, en beende met Van Rijbroek de rechtszaal uit.