Ga naar de inhoud
Zoek op

Spaarrente mondjesmaat omhoog: dit krijg je bij jouw bank

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Na jaren van 0 procent rente, gaat de spaarrente weer ietsje omhoog. In navolging van de Europese Centrale Bank verhogen banken de spaarrente. Rijk word je er zeker niet van met hooguit 85 euro per jaar op 10.000 euro spaargeld. En het maakt ook nog uit bij welke bank je zit.

De hoogste rente op je spaargeld krijg je op dit moment bij buitenlandse banken die hier in Nederland actief zijn, blijkt uit de ranglijst van de site spaarrente.nl. Van alle Nederlandse banken biedt LeasePlan Bank de hoogste rente. 

In onderstaande tool kun je opzoeken welke bank de hoogste rente biedt op dit moment en welk tarief jouw bank hanteert. 

Voordat je nu al je spaargeld overhevelt naar een andere bank: de verschillen tussen de aanbieders zijn klein. Stel dat je bij de van oorsprong Turkse Anadolubank 10.000 euro spaargeld parkeert, dan levert je dat op jaarbasis 70 euro rente op. 

Depositogarantiestelsel

Je geld bij een buitenlandse bank stallen is een stuk minder riskant dan eerst. Na het faillissement van de IJslandse bank Icesave is het depositograntiestelsel voor alle Europese landen gelijk getrokken. Dit stelsel zorgt ervoor dat als er een bank failliet gaat, spaarders hun geld terugkrijgen tot een bedrag van 100.000 euro. Wie bij een buitenlandse bank spaart, moet wel in dat land achter zijn geld aan bij een faillissement. 

Bij het Icesave-debacle verdampten de spaartegoeden van 108.000 Nederlanders. Hen hiervoor compenseren kostte de Nederlandse staat zo'n 145 miljoen euro, becijferde de Algemene Rekenkamer

Bij de grote Nederlandse banken Rabobank, ABN Amro, ING en SNS is de rente op dit moment nog nul procent of bijna nul. Vanaf volgende maand gaat dat veranderen.

Ook
Lees ook:
Ook ING en ABN Amro verhogen de spaarrente (een klein beetje)

De drie eerstgenoemde banken kondigden onlangs aan de spaarrente vanaf 1 december naar 0,25 procent te verhogen. Op jaarbasis levert dat 25 euro op voor mensen met een spaartegoed van 10.000 euro. 

Hoge inflatie

En dat is een schijntje, als je rekening houdt met de hoge inflatie van het afgelopen jaar. Sinds het begin van dit jaar werd het leven bijna 10 procent duurder. En dus kun je voor je spaargeld 10 procent minder kopen dan aan het begin van dit jaar.  

Ondanks de reeks aan renteverhogingen door de ECB zullen banken niet heel veel vaart maken met het verhogen van de rente, legt Roland Koopman uit in onderstaande video. 

Reken er niet op dat de spaarrentes snel gaan stijgen

02:44