Ga naar de inhoud
Ook groei in Frankrijk en Spanje

Geen krimp, maar juist groei voor Duitse economie

Een tramhalte in Frankfurt Beeld © ANP

De Duitse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan in de voorgaande drie maanden. Dat kwam vooral doordat consumenten veel bleven uitgeven in de grootste economie van de Europese Unie. Economen hadden juist gerekend op krimp en op een recessie die de Duitsers dus nu nog even bespaard blijft. Ook de Franse en Spaanse economieën groeiden in het derde kwartaal.

Het Duitse bruto binnenlands product (bbp), alles wat mensen in een land verdienen, steeg met 0,3 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, meldde het nationale statistiekbureau Destatis op basis van een eerste raming. In het voorgaande kwartaal groeide de Duitse economie slechts 0,1 procent.

Economen van het statistiekbureau wijzen erop dat de economische omstandigheden zwaar waren in juli, augustus en september. Naast de oorlog in Oekraïne hebben exporterende bedrijven ook te maken met Chinese coronalockdowns en problemen in de toelevering van onderdelen voor de industrie.

Nog nooit stegen de prijzen zo hard als de afgelopen maanden. Hoe komt dat en wanneer houdt het op?

Wanneer komt er een einde aan de hoge inflatie?

03:55

Duitsland hard geraakt 

Zo is Duitsland een van de hardst geraakte landen door het dichtdraaien van de Russische gaskraan. Voor de Russische inval was de grootste Europese economie voor meer dan de helft van het gas afhankelijk van het land.

Door de sterk gestegen prijzen hebben industriebedrijven de productie al teruggeschroefd of gepauzeerd en heeft de Duitse regering tientallen miljarden uitgegeven om grote energieconcerns voor omvallen te behoeden.

Frankrijk en Spanje

Ook in Spanje en Frankrijk groeide de economie in het derde kwartaal, maar het was wel een veel lagere groei dan in de voorgaande drie maanden. Huishoudens zijn voorzichtiger met hun uitgaven nu ze door sterke prijsstijgingen minder te besteden hebben, en dat raakt ook het bbp.

IMF
Lees ook:
IMF nog somberder over Nederlandse economie dan het CPB, maar er is hoop

Waar Frankrijk net als andere Europese landen in eerdere kwartalen volop profiteerde van een opleving van het internationaal toerisme, groeiden de inkomsten uit die sector in het afgelopen kwartaal minder hard. Tegelijkertijd hadden consumenten te maken met erg hoge inflatie waardoor ze voorzichtiger werden met de uitgaven.

Het bruto binnenlands product van de op een na grootste economie van de Europese Unie steeg nog met 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, meldde het nationale statistiekbureau Insee. In het tweede kwartaal groeide de economie nog met 0,5 procent.

Spaanse economie +0,2 procent

Ook in Spanje vertraagde de economische groei aanzienlijk. Waar het bbp in het tweede kwartaal nog met 1,5 procent steeg in vergelijking met het voorgaande kwartaal, bleef de toename in het derde kwartaal op 0,2 procent steken. Ook hier raakte de hoge inflatie de uitgaven van Spaanse huishoudens hard.

 

We zitten in economisch zwaar weer: deze 4 signalen geven dat aan

We zitten in economisch zwaar weer: deze 4 signalen geven dat aan

02:22