Ga naar de inhoud
Curator kijkt naar doorstart

Aluminiumsmelter Aldel failliet door hoge gasprijzen

Medewerker van Aldel in Delfzijl Beeld © ANP / Kees van de Veen

Aluminiumsmelter Aldel heeft het niet gered. Deze week werd bekend dat het bedrijf uit Delfzijl uitstel van betaling had aangevraagd, gisteren ging het failliet.

Het bedrijf uit Delfzijl zat al langer in de problemen vanwege de hoge gasprijzen. Vorig jaar verloren al 120 mensen hun baan, vorige maand werd de productie volledig stilgelegd: 175 van de 200 mensen werden ontslagen. Volgens financieel directeur Eric Wildschut was dit nodig om het bedrijf in de waakvlamstand te houden.

'Geen warmte van overheid'

Een faillissement was ver weg, benadrukte Wildschut destijds. Halverwege oktober schreef hij samen met twee andere energie-intensieve bedrijven nog een brandbrief aan de Tweede Kamer, waarin hij vraagt om financiële steun. "We voelen geen warmte vanuit de overheid", zei Wildschut daarover tegen RTL Z.

Hoge
Lees meer:
Hoge gasprijs brengt aluminiummaker Aldel op rand faillissement

Doorstart

Het bedrijf beschikte niet over voldoende geld om zichzelf overeind te houden. Met behulp van externe geldverstrekkers is geprobeerd de betalingsproblemen op te lossen.

Curator Erik Eshuis, van Trip Advocaten, gaat nu kijken of er mogelijkheden zijn voor een doorstart. Na eerdere faillissementen in 2013 en 2017 is dat ook gelukt. "Hoe realistisch een doorstart dit keer is? Geen idee nog. De vorige keren is het ook gelukt, terwijl ik dat niet had verwacht", zegt Eshuis.

Betere organisatie

Volgens de curator is er sinds 2017 veel geïnvesteerd in het bedrijf. "Ook de organisatie zit dit keer beter in elkaar, dus sec bekeken staan ze er nu beter voor dan toen. Maar ja, het is natuurlijk een energie-intensief bedrijf en die markt is nogal volatiel op dit moment."

De komende periode zal Eshuis proberen zo veel mogelijk partijen te interesseren voor Aldel.