Ga naar de inhoud
Levenswerk van Anny en Bert

Cactusoase sluit door hoge gasprijzen: 'Moeilijkste beslissing ooit'

Anny van de Cactusoase Beeld © Martin Kuiper

Met de gestegen energieprijzen twijfelen veel kleine ondernemers over hun toekomst. Anny en Bert Vermeer van de Cactusoase in Ruurlo hebben de knoop doorgehakt. "We stoppen ermee. 1 november zijn we dicht. Het risico op vorst wil ik niet nemen", zegt Anny.

Op zondagochtend staan er grote rijen bezoekers voor de ingang van de Cactusoase in Ruurlo. Dit is de laatste week dat Anny en Bert de deuren van de kassen met een oppervlakte van 6000 vierkante meter openen en mensen willen graag de vele cactussen zien nu het nog kan. 

Belevingspark Cactusoase, zoals het park voluit heet, ligt in het buitengebied van Ruurlo in de Achterhoek. Het park biedt naast de zelfgekweekte cactussen van Anny en Bert ook onderdak aan Spoorwegmodelbouwvereniging De Seinpaal en de Historische vereniging Old Reurle.

Deze clubs moeten op zoek naar ander onderdak. En dat komt allemaal door de hoge energieprijzen. 

Moeilijke beslissing

"De energie zit gemiddeld op 2,80 euro per kuub. Het was altijd 25 cent, dus het is nu 11 keer zo duur", legt Anny (75) hun besluit om te stoppen uit, terwijl ze naar de rijen mensen kijkt. "Bij vorst moet ik gaan stoken. Dat risico neem ik niet meer. Het is de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen. Bij een Elfstedentocht ga ik nat en gaat mijn aow eraan."

Uit de hand gelopen hobby

Anny loopt met gemengde gevoelens rond tussen de cactussen. Ze is blij met alle aandacht van het publiek, maar heeft het er ook moeilijk mee. "Toen we 53 jaar geleden trouwden, waren cactussen in de mode. Mijn man kweekte ze voor zijn beroep en in 1981 zijn we in Ruurlo begonnen."  

In 2019 verwelkomde de Cactusoase 20.000 bezoekers. "Toen kwamen er bussen vol", vertelt Anny. "Maar tijdens de corona liepen die aantallen fors terug. We waren al terug aan het schalen van de hele week open tot gemiddeld drie dagen per week."

Omzetcijfers geeft Anny niet. Wel zegt ze dat het een uit de hand gelopen hobby is. "Onze zoon wilde het niet overnemen, omdat er geen echt verdienmodel in zit. Ik wilde doorgaan tot mijn tachtigste, maar we stoppen nu dus eerder."

Mogelijk
Lees ook:
Mogelijk toch ook ná 2023 energiesteun mkb

Cactussen zoeken nieuw huis

Naar de cactussen is veel vraag. Enkele exemplaren verhuizen naar de woning van Anny en Bert. "Er worden nu veel cactussen verkocht. Burgers Zoo komt kijken of ze onze eigen gekweekte cactussen bij hen in 'de desert' willen opnemen."

Drie dagen is het belevingspark nog open: woensdag 26, zaterdag 29 en zondag 30 oktober.

Ook de treinen moeten weg 

"Dat de Cactusoase dichtgaat, is heel erg voor ons", zegt Klaas van Winsum (70) van Spoorwegmodelbouwvereniging De Seinpaal terwijl we kijken naar de 'tuinbaan' waar allerlei treintjes druk rijden tussen de cactussen. 

"Na dertien jaar moeten we ons werk afbreken. We hopen ergens anders terecht te kunnen. Het beste is een recreatiemogelijkheid waar we iets aan toevoegen."

De Seinpaal huisde hiervoor op zolder van het Brandweermuseum in Borculo en toen ze daar weg moesten, benaderden Anny en Bert hen na het lezen van een oproep in de plaatselijke krant. Treintjes en cactussen vullen elkaar aan, was hun redenatie. 

"En dat hadden ze goed gezien", lacht Klaas. "Kinderen vinden cactussen niet zoveel aan, maar treintjes wel. De afspraak is dat de treintjes rijden tijdens openingsdagen van de Cactusoase." 

Tentoonstelling

Naast cactussen, spoorbanen met rijdende treintjes zijn er ook duizenden oude voorwerpen en dwarsdoorsneden van vooroorlogse boerderijen en klaslokalen te zien in de kassen. 

"Het is erg jammer dat wij nu ook moeten verhuizen, maar alle begrip voor het besluit van Anny en Bert", zegt Geert Klein Bluemink (72) van de Historische Vereniging Old Reurle.

Hij twijfelt aan de toekomst van de tentoonstelling, die zich richt op het boerenleven van 1800 tot 1950, de periode voor de grote landbouwmechanisatie. "We moeten als vereniging nadenken wat we gaan doen met de tentoonstelling. We beheren een archief en brengen ook ieder kwartaal een blad uit", legt Geert uit. 

Niet zielig

"Anny en Bert namen ons veel werk uit handen. Zo moet je bij een tentoonstellingsruimte kaartjes hebben en wc's faciliteren. Ook betaalden we geen huur en energiekosten aan de Cactusoase. Dat moeten we bij een eigen tentoonstellingsruimte wel gaan doen."

De Historische Vereniging Old Reurle heeft nog tot 1 november 2023 de tijd om te beslissen over hun tentoonstelling. Na die datum willen Anny en Bert de kassen leeg hebben. 

Hoe moeilijk de beslissing ook is geweest, Anny vindt zichzelf niet zielig. "Nee, zeker niet. Het is onze eigen keuze en dat is uiteindelijk prima. Wat moet ik als 75-jarige nog meer wensen?", zegt ze. 

"Wel vind ik het moeilijk voor De Seinpaal en de Historische Vereniging. Ik hoop echt dat ze een andere plek vinden."