2022 lijkt het eerste 'normale jaar' sinds de coronapandemie - als we de winterlockdown even vergeten. Ook buitenlandse toeristen wisten ons land weer te vinden. Maar was het genoeg om de schade in te halen? "We waren een beetje bezorgd."
2019. Toen corona nog slechts een alcoholisch drankje was, we knuffelend en handenschuddend door het leven gingen en we klaagden over massatoerisme. Ruim twintig miljoen buitenlandse reizigers wisten ons land dat jaar te vinden, een absoluut record.
Geen Chinezen
Op toeristenmagneet de Zaanse Schans was het vanaf april meteen weer 'heel druk', laat Maarten van der Meer weten, directeur van Stichting de Zaanse Schans. "Vanaf de Paasdagen liep het weer vol. Wel zien we dat het bustoerisme, via de touroperators, veel minder is. Mensen komen nu vaker individueel."
Dat hangt samen met de afwezigheid van Aziatische reizigers. "Er komen bijna geen Vietnamezen, of Chinezen. Dat land is natuurlijk nog dicht."

Bezorgd
Veel Amerikanen en Europeanen wisten de Zaanse Schans wel te vinden. "Maar die piek uit 2019, met ruim 2,5 miljoen bezoekers, gaan we dit jaar niet halen." Van der Meer schat dat het aantal bezoekers dit jaar rond de 60 á 70 procent ligt ten opzichte van drie jaar geleden. Hij is blij dat alles weer op gang is, op een prettige manier. "Groepstoerisme geeft sneller een gevoel van drukte. Dat er nu meer mensen zelfstandig komen, geeft een relaxter gevoel op de Schans."
Ook Giethoorn is al decennialang een grote toeristische trekpleister, met 1 miljoen bezoekers als record (in 2019). Tijdens de coronaperiode was daar slechts een fractie van over. 95 procent van de toeristen kwam toen uit Nederland.
"Dit jaar bleven zij grotendeels weg, voor mijn gevoel. Daar waren we wel een beetje bezorgd over", vertelt Dirk Walker, die zowel bootjes verhuurt als eigenaar is van een hotel en restaurant. "Maar de buitenlandse toerist is dit jaar weer massaal gekomen."

Inflatie
Ook in Giethoorn is het record van 1 miljoen bezoekers niet gehaald, maar Walker vermoedt dat er tussen de 650.000 en 700.000 mensen zijn geweest. "De stofwolken moeten nog optrekken, de meeste ondernemers hebben een goed jaar gedraaid." Walker benadrukt dat het mooie weer ook een belangrijke rol heeft gespeeld. Weinig regen betekent veel boottochtjes en dat betekent meer aanloop voor (horeca)ondernemers.
Brazilianen, Argentijnen, Indonesiërs, Maleisiërs, Amerikanen: ze waren allemaal dolblij weer te kunnen reizen, zegt Walker. "En ze hebben twee jaar kunnen sparen, waardoor de inflatie ook minder invloed heeft dan ik had verwacht."
Maarten van der Meer van de Zaanse Schans kijkt alvast vol goede moed naar 2023. "Hopelijk wordt dat ons eerste jaar zonder coronamaatregelen. Al is alles natuurlijk wel veel duurder geworden, ook de hotelprijzen. Misschien gaan de prijzen van vliegreizen ook nog omhoog, dus we moeten maar zien wie er allemaal komt."