Ga naar de inhoud
Ja, dat kan

Kun je 'gratis' een maand naar Spanje als je thuis niet stookt?

In Zuid-Spanje is het goed toeven. Beeld © Westend61

Met de huidige energieprijzen lonkt er voor sommige mensen een aanlokkelijke afweging. Is het goedkoper om een maand lang aan de Spaanse costa te zitten, dan een maand lang te stoken in de winter?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, voor veel mensen wel. Dat wil zeggen dat als zij een maand lang geen gas en stroom verbruiken thuis, ze genoeg geld besparen om een maand lang in Zuid-Spanje te gaan zitten in een gehuurd appartement.

Modelcontract? Eerste vliegtuig naar Valencia

Het hangt natuurlijk wel enorm af van je verbruik en je energiecontract. De onfortuinlijke mensen die op dit moment een modelcontract hebben van hun energieleverancier, bijvoorbeeld omdat ze net hun eerste contract hebben afgesloten en geen keuze hadden, kunnen al snel kostenneutraal naar Spanje.

Bij Eneco betalen zij nu 4,65 euro per kuub gas en 1,03 euro voor een kilowattuur stroom.

Elk
Lees ook:
Elk huishouden krijgt in november en december 190 euro korting op energierekening

Bij een verbruik van 250 kWh stroom en 200 kuub gas in een koude decembermaand, zijn zij al 1183 euro aan energiekosten kwijt. Bij een wat groter verbruik, van - zeg - 300 kuub gas en 325 kWh stroom loopt de rekening voor december zelfs op naar 1723 euro.

En ja, dat is ruim voldoende om een maand de decemberkou van Nederland te verruilen voor een lekker zacht Zuid-Spaans zonnetje.

Ter illustratie: een oude middelgrote woning met twee of meer bewoners verbruikt gemiddeld per maand 115 kuub gas en 266 kWh stroom volgens Milieu Centraal. Omdat je in de zomermaanden amper gas verbruikt, ligt het verbruik in de wintermaanden aanzienlijk hoger dan het maandgemiddelde.

Zo zit je al voor 603 euro van 1 december tot en met 31 december in een appartement in Benidorm met 'fantastisch uitzicht'. Voor 1000 euro vertoef je de decembermaand op een zeilboot in Valencia.

En voor 956 euro vier je sinterklaas en kerst in een gerenoveerd appartement op 20 meter van het strand in Almeria. Gemiddeld is het er 15 graden in december en de zee is er nog 18 graden.

De goedkoopste retourvlucht voor twee personen naar Valencia kost je 211 euro volgens skyscanner.nl. Ook dat kan er dus nog makkelijk vanaf. Dan heb je nog 500 euro over om de bloemetjes buiten te zetten.

Variabel tarief ook hoog genoeg voor Spanjereis

Maar niet getreurd (nou, wel getreurd), want met de huidige exorbitant hoge prijzen zijn er ook zat mensen met een 'gewoon' tarief, die beter een maand in Spanje kunnen zitten dan stoken in Nederland. De meeste mensen zitten inmiddels op variabele tarieven, en ook die zijn hoog genoeg om een maandje van op vakantie te gaan.

Laten we bij Eneco blijven. Klanten met een variabel tarief gaan daar binnenkort 3,69 euro per kuub gas betalen en 0,84 euro per kilowattuur stroom. Een huishouden dat in de koude decembermaand 300 kuub gas verstookt en 325 kilowattuur stroom verbruikt, betaalt dan in een maand 1290 euro.

Alle bovenstaande vakantieopties, inclusief vliegreis, zijn dan nog steeds voordeliger. Zelfs bij een wat gematigder verbruik van 200 kuub gas en 250 kilowattuur stroom kun je nog aan je familie verkopen dat je er met de feestdagen niet bent. De energiekosten bedragen dan 888 euro.

Voldoende om naar het appartement in Benidorm te gaan, inclusief vlucht.

Prijsplafond

Vanaf 1 januari zal het alleen nog maar voor de echte grootverbruikers opleveren om zuidelijk te overwinteren. Dan gaat namelijk het prijsplafond in, waardoor je voor een kuub gas nog maximaal 1,45 betaalt en voor een kilowattuur stroom 0,45 cent.

In november en december krijgt iedereen 190 euro korting op de energierekening, maar dat maakt voor bovenstaande berekening niet uit. Je krijgt de 190 euro namelijk zelfs als je die maanden helemaal niets verbruikt.

Bron: RTL Z