Ga naar de inhoud
Calvin Harris rijkste ter wereld

Vermogens van honderden miljoenen: zo rijk zijn de grootste dj's

Beeld © ANP

Met de drukke dancefestivals en volle clubs wereldwijd zijn dj's veelgevraagde supersterren met hoge gages. Maar hoe rijk zijn ze? Met het Amsterdam Dance Event voor de deur duiken we in de vermogens van de top-dj's.

Niemand laat zich graag in de portemonnee kijken en dj's zijn daarin geen uitzondering. Toch denken we een redelijke schatting te kunnen maken van de vermogens van de rijkste dj's ter wereld en in Nederland. Hiervoor maakten we gebruik van verschillende bronnen, zoals de Quote 500 en Forbes. 

Tijd nodig voor kapitaal

Calvin Harris is de rijkste dj ter wereld met een geschat vermogen van 300 miljoen euro. De rijkste Nederlandse dj is Tiësto, die de afgelopen vijfentwintig jaar ongeveer 170 miljoen euro bij elkaar heeft gedraaid. 

"Wat opvalt is dat de top vijf niet automatisch bovenaan staat in de DJ Mag Top 100", duidt Marten van Garderen, hoofdeconoom van ING. De DJ Mag Top 100 is een ranglijst van dj's die het publiek samenstelt. Van 2002 tot 2018 stond er erg vaak een Nederlander bovenaan de lijst. "Om kapitaal te vergaren, heb je tijd nodig. De dj's met een lange succesvolle carrière staan het hoogst", zegt Van Garderen.

Calvin Harris en Tiësto

Laten we beginnen met de top vijf van de wereld. De nummer 1, Calvin Harris (Schotland, 1984), is meteen de jongste van het stel. Hij bracht in 2007 zijn debuutalbum uit en daarna ging het snel. Harris werd een veelgevraagd dj binnen de popwereld en verdiende een aantal jaren fors met zijn vaste optredens in Las Vegas.

Nummer 2, Gianlucha Vacchi (Italie, 1967), is een ietwat vreemde eend in de bijt, Ja, hij is dj en verdient er wereldwijd goed aan, maar het merendeel van zijn vermogen vergaarde hij als zakenman en dan met name als aandeelhouder van IMA, een Italiaanse verpakkingsgigant. 

Op nummer 3 vinden we onze landgenoot Tiësto (Breda, 1969), die al sinds midden jaren negentig prominent in de dance scene actief is. "Tiësto heeft de laatste tien jaar veel in Las Vegas verdiend, net als Calvin Harris", licht Van Garderen de 170 miljoen euro van Tiësto toe.

ADE:
Amsterdam weer in teken ADE
ADE: zo veel geld gaat er om in de wereld van de dancemuziek

Optredens zijn lucratief

Ook David Guetta (Frankrijk, 1967) staat al erg lang aan de top. Net als Calvin Harris is hij een veelgevraagde producer binnen de popwereld; zo produceerde hij de megahit I Gotta Feeling van Black Eyed Peas. Bovendien cashte de nummer 1 dj van 2020 en 2021 vorig jaar met de verkoop van zijn muziekcatalogus, naar verluidt voor 100 miljoen euro.

Hekkensluiter in de top 5 van rijkste dj's wereldwijd is Steve Aoki (Verenigde Staten, 1977), die net als Tiësto in de jaren negentig een eigen platenlabel oprichtte. Aoki werkte veel samen met populaire acts als Backstreet Boys en Linkin Park. Een groot deel van zijn vermogen vergaarde hij met lucratieve tournees door Noord-Amerika.

"Er is enorm veel vraag naar top-dj's, ze kunnen heel veel vragen voor een optreden", zegt Van Garderen. "Binnen de dance komt negentig procent van de omzet uit optredens. Vooral de jaren 2010 tot 2020 waren gouden jaren voor optredende dj's."

Nederland

Dat zien we ook terug in de Nederlandse cijfers. De exportwaarde van de Nederlandse dance groeide tot en met 2014 jaarlijks met ongeveer twintig miljoen tot een waarde van 133 miljoen euro, om uiteindelijk te stabiliseren rond de 150 miljoen in 2018 en 2019, het laatste pre-corona jaar.

En het meeste komt uit optredens, maar liefst 94 procent van de omzet in het afgelopen decennium werd achter de draaitafel verdiend.

Na de absolute Nederlandse nummer 1, Tiësto, zien we een andere succesvolle veteraan: Armin van Buuren (Leiden, 1976). De vijfvoudig nummer 1 dj van de wereld is mede eigenaar van dancelabel Armada Music en verdiende daarnaast veel met zijn A State Of Trance tours.

Martin Garrix

Nummer 3 Martin Garrix (Amstelveen, 1996) is veruit de jongste onder de veelverdieners. Hij scoorde wereldwijde pophits met In The Name Of Love en Scared To Be Lonely (met Dua Lipa). "En hij pakt het slim aan", legt Van Garderen uit.

"Garrix heeft ervoor gekozen om maar honderd optredens per jaar te doen. Maak je jezelf schaars, dan kun je meer vragen."

Nummers 4 Afrojack (Spijkenisse, 1987) en Ferry Corsten (Rotterdam, 1973) hebben met een geschat vermogen van respectievelijk 26 en 25 miljoen euro ook niet te klagen. Naast mooie gages voor optredens harkte Afrojack centen bijeen als veelgevraagde producer in de jaren '00 van deze eeuw in Amerika; Ferry Corsten verdiende veel in het pre-streaming tijdperk met hits in Engeland.

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van