Ga naar de inhoud
Verdrievoudiging van verkoopaantallen

Thermokleding populair: 'Alle voorraden zijn al op'

HEMA, thermo-ondergoed. Beeld © ANP

Thermokleding is populair onder consumenten, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Diverse winkelketens en webshops zien een verdriedubbeling van de verkoopaantallen. "De vraag is niet bij te houden", zeggen sommige ondernemers.

"Alle voorraden voor thermokleding zijn al verkocht en op", zegt Willemijn Wijler inkoper bij de onderkledingwebshop Underwearman. Volgens Wijler kun je normaal nog tot januari thermokleding inkopen, maar de meeste leveranciers hebben nu al geen voorraad meer. Ze ziet bij haar klanten een verdriedubbeling van de vraag, terwijl het buiten nog niet echt koud is.

Volgende week wordt in het magazijn in Boxtel een grote partij thermokleding afgeleverd. Wijler heeft het idee dat consumenten nu vooral thermokleding kopen om de thermostaat lager te kunnen zetten en toch behaaglijk warm te blijven.

Vooral de thermoshirts met lange mouwen, lange thermobroeken en thermosokken vinden volgens de ondernemer gretig aftrek.

'Damesondergoed gewild'

Bij HEMA is de vraag ook flink gegroeid, zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Momenteel zien we een significante verkoopstijging van thermisch ondergoed ten opzichte van dezelfde periode in 2021."

Voor mannenondergoed is dat volgens HEMA 251 procent. Bij de damesvariant gaat het zelfs om een verzesvoudiging (+500 procent). Ook voor kinderen ziet het bedrijf een stijging van 86 procent.

Verwarming minder hoog

Bij buitensportketen Bever ziet marketingdirecteur Marjolein Vendrig ook een forse toename. "Er is ook eerder vraag naar thermokleding dan normaal. Mensen vragen er ook naar als ze onze winkels bezoeken", zegt ze. Klanten geven als reden dat ze de verwarming minder hoog willen zetten.

Ook bij Bol.com zien ze in september 2022 een ruime verdrievoudiging van de verkopen ten opzichte van vorig jaar. Decathlon laat weten extra thermokleding te hebben ingekocht. Vooral thermopakken zijn gewild, zegt het bedrijf. Voor zowel kinderen als volwassenen.

Ook bij Action een Wehkamp zien ze de vraag naar warme spullen groeien, zeggen de bedrijven tegen RTL Nieuws. Kleding, brandstoffen, kaarsen en theelichten, handschoenen, mutsen, sokken, thermokleding, het trekt volgens Action allemaal aan. Concrete cijfers worden er echter niet gedeeld.

België wil ook warm blijven

Niet alleen in Nederland is thermokleding gewild, ook in België zien ze de afgelopen weken drie keer meer thermokleding over de toonbank gaan dan een jaar geleden, zeggen ze bij webwinkel Thermowear.be. 

"De verkoop van het warme, vooral merinowollen thermo-ondergoed is echt ontploft. Normaal is september een aanloopmaand naar de winter, maar nu zien we vanaf midden september tot vandaag een enorme groei in verkoop", zegt eigenaar Philippe Haesendonckx. 

"Waar we vorig jaar in deze periode veel klanten hadden die zich aan het oriënteren waren, zien we nu dat klanten meteen overstag gaan", zegt de ondernemer die naar eigen zeggen een verdrievoudiging van zijn verkoopcijfers noteert.

Thermokleding is hot, maar houdt het je ook echt warmer?

02:33

Laagjes houden warm

Voor wie thermokleding wil aanschaffen: er zijn twee verschillende soorten. Kleding gemaakt van merinowol of van synthetische stoffen. Merinowol zorgt ervoor dat je warm blijft als je stilzit. Synthetische materialen zijn dunner en voeren zweet en vocht af en zijn daarom geschikter bij activiteiten.

Als het koud is, maken extra laagjes stof veel uit, zegt Boris Kingma, thermofysioloog bij TNO. "Strakke laagjes moet je dicht op de huid dragen en daaroverheen draag je wat meer wollige, losse lagen", zegt hij.

De extra luchtlaag die dat creëert zorgt voor isolatie en houdt het lichaam warmer. Elke laag aan extra kleding zorgt ervoor dat je de kachel een graadje kouder kan zetten, aldus Kingma.