Ga naar de inhoud
Alleen voor bedrijven

Weer loopt het stroomnet vol, problemen in Lelystad en Minnertsga

Een busje van Liander aan het strand bij Zandvoort. Beeld © ANP Foto

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Noord-Holland en Gelderland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit is daar bereikt, meldt netbeheerder Liander. Dat geldt alleen voor klanten met een aansluiting voor grootverbruik, zoals bedrijven.

De knelpunten gelden voor een aantal kabels van Liander in de provincies. Een kabel in lelystad heeft bijvoorbeeld niet genoeg capaciteit om nieuwe verbruikers toe te voegen. Andere kabels, zoals in bijvoorbeeld het Friese Minnertsga, zitten vol voor zowel verbruik als teruglevering van stroom.

Oplossing duurt lang

De netbeheerder onderzoekt of het mogelijk is om grootverbruikers in die gebieden op drukke momenten te vragen om tegen betaling minder stroom af te nemen.

Netbeheerders zeggen al maanden dat het netwerk op steeds meer plaatsen volloopt. Zo werd begin juni duidelijk dat het hoogspanningsnet in Noord-Brabant en Limburg vol is. Netbeheerder Tennet is op zoek naar een oplossing, maar die kan wel even op zich laten wachten.

Het
Lees ook:
Het stroomnet zit vol: hoe kan dat, en hoe erg is het?

Door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie raakt ons stroomnet overbelast. Er zijn plannen om de capaciteit uit te breiden, maar daar is veel geld voor nodig en de uitvoering kost bovendien veel tijd, onder meer door de lange trajecten voor vergunningen.

Ook hebben de netbeheerders al langer moeite om technisch personeel te vinden om de werkzaamheden uit te voeren. Dat betekent dat er zeker tot 2030 dit soort problemen zullen zijn op het stroomnet, zegt een woordvoerder van Liander. 

In onderstaande video leggen we verder uit waarom het piept en kraakt op ons stroomnetwerk:

Zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen: ons stroomnet kraakt in zijn voegen

02:41