Ga naar de inhoud
Oneerlijke spaartaks

Boze spaarders zonder compensatie overstelpen Belastingdienst met klachten

Aflevering 22

11:35

Mensen die de afgelopen jaren te veel spaartaks hebben betaald, maar geen compensatie krijgen van de overheid omdat ze geen bezwaar hadden gemaakt, sturen massaal klachten en verzoeken naar de Belastingdienst. Inmiddels heeft de fiscus al 115.000 van dat soort berichten binnen.

Dat vertelt staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij aan RTL Z.

Fluiten

Vorige maand besloot het kabinet dat alleen de spaarders die de afgelopen jaren bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks geld terug krijgen. Honderdduizenden andere spaarders, die ook gedupeerd zijn, kunnen fluiten naar hun geld.

Geen
Lees ook:
Geen compensatie voor spaarders die te laat bezwaar maakten

Vorig jaar december oordeelde de Hoge Raad dat de vermogensrendementsheffing, zoals de spaartaks officieel heet, niet eerlijk is. Mensen betaalden namelijk belasting over inkomsten die ze helemaal niet hadden. De hoogste rechter bepaalde ook dat tienduizenden mensen die bezwaar hadden gemaakt tegen hun belastingaanslag over de jaren 2017-2020 zo snel mogelijk gecompenseerd moesten worden.

Liever ergens anders aan uitgeven

Maar al die andere gedupeerden, krijgen in principe niks. Uit een tweede arrest van de Hoge Raad bleek namelijk dat de staat daar niet toe verplicht is.

Dat was 'een moeilijke beslissing', zegt Van Rij over het besluit om uiteindelijk geen compensatie te geven. "We praten over burgers die, vertrouwend op de wet, geen bezwaar hebben gemaakt en uiteindelijk te veel belasting hebben betaald." Er is lang overwogen om ook deze mensen geld terug te geven, maar de 4,2 miljard euro die dat zou gaan kosten geeft het kabinet liever uit aan het verhogen van de toeslagen, om zo huishoudens door de crisis te helpen, aldus de staatssecretaris.

115.000 klagers

Toch gloort er nog een klein beetje hoop voor gedupeerden, zij kunnen namelijk nog een verzoek doen om 'ambtshalve vermindering'. Met zo'n verzoek kun je, ook als je daar eigenlijk geen recht op hebt, de Belastingdienst vragen om een vermindering van je belastingrekening.

Al 115.000 spaarders hebben geklaagd bij de fiscus over de manier waarop ze zijn behandeld, een deel van hen heeft al een verzoek om vermindering gedaan, zegt Van Rij.

Afwijzen en naar de rechter

Of dat ook soelaas gaat bieden, moet nog maar blijken. De fiscus gaat al die verzoeken namelijk resoluut afwijzen. Maar: tegen die beslissing kunnen belastingbetalers vervolgens weer in beroep gaan bij de rechter. De verwachting is dat dat ook gaat gebeuren. Van Rij zegt afspraken te maken met een aantal belangenverenigingen om dan zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van de rechter.

Het aantal klagers neemt nog steeds toe, binnenkort komt het ministerie met nieuwe cijfers.