Ga naar de inhoud
Gestegen energiekosten

Energiesteun voor mkb komt eraan, veel nog onduidelijk

Bakkers hebben te lijden onder de hoge energierekening. Beeld © Robin Utrecht

Het kabinet is van plan om ook midden- en kleinbedrijven die veel energie verbruiken deels te compenseren voor de torenhoge energierekening. Maar het is nog veel te vroeg om te juichen, want het is nog volstrekt onduidelijk hoeveel geld dit het mkb gaat opleveren.

De nog uit te werken regeling heeft wel al een naam gekregen: de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). De TEK gaat gelden voor het energie-intensieve MKB, denk bijvoorbeeld aan bakkers, die (heel) veel gas verbruiken. Welke bedrijven precies als 'energie-intensief' worden bestempeld, moet later blijken.

Grootte steun onbekend

Hoe groot de compensatie wordt, blijft dus ook nog ongewis. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat houdt het voorlopig op 'een te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs' vermenigvuldigd met het energieverbruik van de onderneming. Maar daar wordt dan weer wel een verbruiksmaximum aan gesteld dat per bedrijf wordt bepaald.

Hoe hoog dat maximum is en hoe hoog het subsidiepercentage wordt, is voorlopig nog gissen. Wanneer de regeling ingaat is ook nog niet duidelijk, maar wel dat hij voor zowel de gestegen rekening van volgend jaar als voor de laatste twee maanden van dit jaar jaar soelaas moet bieden.

Prijsplafond
Lees ook:
Prijsplafond energie bekend: bekijk zelf wat jij moet besparen om eronder te blijven

Overigens geldt het prijsplafond voor huishoudens ook voor zakelijke kleinverbruikers. Ondernemers met een bescheiden kantoor of winkeltje en zzp'ers hebben daarom ook baat bij de maatregelen die vandaag zijn aangekondigd voor huishoudens. Zij betalen voor de eerste 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub, en voor de eerste 2900 kWh stroom maximaal 40 cent per kWh.

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van