Ga naar de inhoud
Zachte herfst

Gasprijs daalt verder: minder zorgen om mogelijke tekorten

Zacht winterweer begin 2022 op het strand van IJmuiden. Beeld © ANP Foto

De Europese gasprijs ging vandaag verder omlaag na de stevige daling van gisteren. De zorgen op de gasmarkt over mogelijke tekorten in de winter lijken steeds verder af te zwakken. Ook de weersverwachtingen voor Europa en het Verenigd Koninkrijk spelen een rol.

De komende weken worden vrij milde weersomstandigheden verwacht in het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, waardoor de verwarming niet hoog hoeft te worden opgestookt.

Goed gevulde gasvoorraden

De prijs voor een megawattuur gas op de Amsterdamse gasbeurs lag dinsdagochtend ruim 3 procent lager, op ongeveer 164 euro. Maandag zakte de prijs al 10 procent. De gasprijs ligt daarmee ongeveer de helft lager dan de pieken eind augustus, geholpen door steeds beter gevulde gasvoorraden in Europa.

Zo zijn de Nederlandse gasvoorraden tot 92 procent gevuld, ruim boven het doel van 80 procent dat de EU heeft gesteld. Mede daardoor hoeven we niet heel bang te zijn dat we deze winter te weinig gas zullen hebben, ook niet als het heel koud wordt.

Deze
Lees ook:
Deze winter vrijwel zeker van gas, volgende kan probleem zijn

Ook worden steeds meer maatregelen in Europa genomen om gas te besparen om zo weggevallen leveringen uit Rusland op te vangen. Verder is Noorwegen bezig de gasleveringen aan West-Europa te vergroten.

Een flink deel van ons gas komt ook uit dat land. Daarnaast is de capaciteit voor de aanvoer en omzetting van vloeibaar gas (LNG) in Nederland flink uitgebreid. Dat komt door de bouw van de nieuwe LNG-terminal in de Groningse Eemshaven.

In de video hieronder legt verslaggever Gert-Jan Verstegen uit wat het verschil is tussen LNG en Russisch gas:

Vloeibaar gas versus Russisch gas, dit is het verschil

02:49
Dit is een artikel van