Ga naar de inhoud
30 dagen van tevoren

Eneco stelt tariefsverhoging ook uit, na dreiging boete ACM

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Na Vattenfall en Essent stelt nu ook energiebedrijf Eneco de tariefsverhoging uit. Het bedrijf zwicht voor de druk vanuit toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die dreigt met boetes vanwege het verhogen van de tarieven door energiebedrijven die korter dan 30 dagen van tevoren zijn aangekondigd.

Volgens de ACM is het wettelijk verplicht om een tariefswijziging 30 dagen van tevoren aan te kondigen. De grote energiebedrijven hanteerden 10 dagen. Te kort, oordeelde de ACM na vragen van RTL Nieuws

Energiebedrijven
Lees ook:
Energiebedrijven in de fout met prijsverhoging: te laat aangekondigd

De energiebedrijven hielden voet bij stuk, ze weigerden gehoor te geven aan de oproep van de ACM en minister Rob Jetten om zich aan de wet te houden. Totdat de ACM vandaag aankondigde onderzoek te gaan doen en boetes op te leggen als de bedrijven hun beleid niet aan zouden passen.

Uitstel

Essent en Vattenfall lieten al eerder weten de prijsverhogingen uit te stellen. Eneco doet dit nu ook. Klanten die al bericht hadden gehad over de tariefswijziging van 1 oktober (aanstaande zaterdag) krijgen uitstel voor het aantal dagen dat Eneco te laat was. 

"Dus, als de klant op 25 september een bericht van ons heeft ontvangen met een nieuw tarief, dan gaat dat tarief vanaf 25 oktober in", geeft het bedrijf als voorbeeld. Het bedrijf gaat de tarieven niet meer aanpassen. Klanten gaan dus niet meer betalen, zoals bij Essent wel het geval is. 

In onderstaande video legt topman Coen de Ruiter van concurrent Greenchoice uit waarom dat bedrijf de tariefsverhoging niet meer terugdraait. 

Greenchoice blijft bij hoger energietarief: 'Terugdraaien kan niet'

02:05