Ga naar de inhoud
Te laat aangekondigd

Toezichthouder gaat onderzoek doen naar tariefsverhoging energie, boete dreigt

Eneco en Greenchoice hangt mogelijk een boete boven het hoofd vanwege de te laat aangekondigde tariefsverhoging. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) start na 1 oktober een onderzoek om te kijken welke energieleverancier zijn klanten korter dan 30 dagen van tevoren een tariefswijziging heeft opgelegd.

Het is volgens de toezichthouder wettelijk verplicht om klanten minimaal 30 dagen van tevoren op de hoogte te stellen van een tariefswijziging. De energiebedrijven Essent, Eneco, Vattenfall en Greenchoice hebben dit niet gedaan, ontdekte RTL Nieuws.

Massaal in bezwaar

De bedrijven verwijzen naar hun algemene voorwaarden, waarin ze hebben opgenomen dat ze het 10 dagen van tevoren mogen aankondigen. In strijd met de wet, aldus de ACM. Die adviseert klanten om bezwaar in te dienen. De voorbeeldbrief op de site van de toezichthouder om dit te doen, is inmiddels al 250.000 keer gedownload. 

Energiebedrijven
Lees ook:
Energiebedrijven negeren minister Jetten: tariefswijziging gaat door

Maar ondanks de waarschuwing van de ACM en minister Jetten zetten Greenchoice en Eneco de prijsverhogingen met ingang van 1 oktober (aanstaande zaterdag) toch door, meldden de bedrijven gisteren. Greenchoice bevestigt dit vandaag nog eens. 

Na
Lees ook:
Na golf van verontwaardiging stellen Essent en Vattenfall tariefverhoging energie uit

Bij de ACM is het geduld met de energiebedrijven op, de toezichthouder wil dat ze zich aan de wet houden. En dus gaat de toezichthouder de bedrijven vragen naar informatie over of ze de tarieven ook daadwerkelijk verhogen en wanneer dit is aangekondigd. 

Boete dreigt

Als dit zo is, dan kan de toezichthouder ze bestraffen met een last onder dwangsom of een boete. Hoe hoog die zal zijn, kon de woordvoerder niet zeggen omdat het onderzoek nog moet beginnen. In z'n algemeenheid kan de ACM boetes opleggen tot 900.000 euro.

Afhankelijk van de ernst van de overtreding en de grootte van een bedrijf, kan de boete hoger uitvallen. In dat geval bedraagt de boete een percentage van de jaaromzet van het bedrijf.  

Als de energiebedrijven onder druk van de ACM de tariefsverhoging toch terugdraaien, is de boete ook van de baan. Logisch: de ACM kan alleen een boete opleggen als er ook een overtreding is gemaakt.

In onderstaande video legt topman Coen de Ruiter van Greenchoice uit waarom het bedrijf de tariefsverhoging niet meer terugdraait.

Greenchoice blijft bij hoger energietarief: 'Terugdraaien kan niet'

02:05

Update 14.18 uur:

In eerste instantie werden ook Vattenfall en Essent genoemd in dit verhaal. Zij hebben hun beleid inmiddels aangepast, de twee bedrijven stellen de tariefsverhoging van 1 oktober uit. 

Essent doet dit voor al haar klanten waar de verhoging per 1 oktober voor geldt. Die gaat nu pas op 7 november in. Vattenfall stelt de verhoging alleen uit voor klanten die het bedrijf korter dan 30 dagen van tevoren heeft geïnformeerd. 

Bron: RTL Z