Ga naar de inhoud
Voor 2023

Eerste zorgpremie bekend: bijna tientje per maand erbij

Een oudere dame wordt onderzocht in het ziekenhuis. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Zorgverzekeraar DSW gaat in 2023 de premies fors verhogen. De premie voor de basisverzekering stijgt met 9,75 euro naar 137,50 euro per maand. Op jaarbasis is dat 117 euro meer dan in 2022.

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die zijn nieuwe premie bekendmaakt. Meestal volgen de andere verzekeraars ongeveer de lijn van DSW.

Zorgkosten stijgen

De premiestijging van 7,6 procent is zo fors omdat de zorgkosten ook flink stijgen volgend jaar, onder meer door de stijgende lonen in de zorg en de vergrijzing.

Die kosten moeten betaald worden, en dat gebeurt voornamelijk door de premies te verhogen.

Rest volgt

Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat de andere verzekeraars de kosten met ongeveer een even hoog bedrag verhogen, maar wat ze precies gaan doen verschilt per maatschappij. Dat komt onder meer omdat verzekeraars ook hun buffers in kunnen zetten om de premiestijging te beperken.

Dat doet ook DSW. Volgens het bedrijf zelf wordt de premiestijging met 2 euro per maand gedrukt, door de inzet van de eigen reserves.

450.000
Lees ook:
450.000 Nederlanders laten onnodig zorgtoeslag liggen

Toeslag ook omhoog

Hoewel de stijging van de premie erg groot is volgend jaar, betekent dat voor huishoudens met een kleine portemonnee trouwens niet dat ze erop achteruit gaan. De zorgtoeslag wordt namelijk ook flink verhoogd.

Een alleenstaande met een minimuminkomen krijgt er volgend jaar bijvoorbeeld 412 euro aan zorgtoeslag bij, per maand is dat ruim 34 euro meer dan in 2022. Daarmee is de stijging van 9,75 dus ruimschoots goedgemaakt.

Wel is het zo dat hoe meer je verdient, hoe lager de zorgtoeslag wordt. Huishoudens die meer te besteden hebben, zullen de premiestijging daardoor wel degelijk voelen.