De EU komt met een nieuw pakket sancties tegen Rusland, nu dat land 300.000 reservisten naar het front in Oekraïne stuurt en dreigt met kernwapens. Over de zwaarte van de strafmaatregelen zijn de meningen sterk verdeeld. Polen en de Baltische staten dringen aan op zwaardere sancties, terwijl Hongarije juist alle sancties wil schrappen.
De aanstaande nieuwe sancties, alweer het achtste pakket, moeten nog worden uitgewerkt. De huidige verwachting is dat er half oktober over wordt gestemd.
Voor zo'n sanctiepakket dienen landen voorstellen in. In het ontwerpvoorstel van Polen en de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen staat dat meer Russische banken moeten worden afgesloten van betaalsysteem Swift, het belangrijke systeem voor banken om wereldwijd te kunnen opereren, meldt de Financial Times(FT). Volgens Politico gaat het onder meer om Gazprombank, dat tot dusver bespaard bleef.
Ook willen Polen en de Baltische staten de Russische IT-sector gericht raken en de invoer van Russische diamanten verbieden. Een land als België is daar weer op tegen omdat het met diamantstad Antwerpen veel inkomsten zou verliezen.

Orbán: schrap sancties
Aan de andere kant staat Hongarije. Dat land zegt dat het zelf slachtoffer is van de sancties tegen Rusland. Daarom wil de Hongaarse premier Viktor Orbán dat alle EU-sancties tegen Rusland worden geschrapt, onthulde de Hongaarse krant Magyar Nemzet woensdagavond. Volgens Orbán heeft niet Rusland, maar hebben de 'sancties uit Brussel' Europa in een energiecrisis gestort en moet het Hongaarse volk hiertegen beschermd worden.
In principe gaat een sanctiepakket pas in als alle 27 EU-landen daar unaniem mee instemmen. Maar Hongarije bedwong al eerder een uitzondering bij het embargo op Russische olie, waarbij een pijpleiding die Russische olie naar Hongarije vervoert werd uitgesloten. Pas toen stemden de Hongaren in met het zesde sanctiepakket dat in juni werd aangenomen.
Hongarije ligt al langer in clinch met Brussel, zeker nu de Europese Commissie zo'n 7,5 miljard euro uit EU-fondsen niet wil uitkeren voordat Orbán maatregelen treft tegen corruptie en fraude met Europees geld.
Bekijk ook: Boycot van Russische olie heeft niet zoveel zin
Olieprijsplafond
Ook dit keer staat olie hoog op de agenda. En meer specifiek het zogenoemde 'olieprijsplafond' dat een maximale prijs moet zetten op de olie die Rusland verkoopt. Grote industrielanden, zoals de VS, Duitsland, Frankrijk en Japan willen die maatregel invoeren zodat Poetin straks minder geld binnenkrijgt voor zijn oorlogskas.
De uitwerking van zo'n olieprijsplafond zorgt voor hoofdbrekens. Daarbij is de vraag, naast hoe hoog de maximale prijs dan moet zijn, welke marktpartijen precies moeten meewerken aan de maatregelen en hoe het plafond kan bestaan naast de al geldende olieboycot. Bovendien kan een plafond voor Rusland leiden tot een hogere marktprijs voor alle olie.

Ondertussen hebben de EU-ministers van buitenlandse zaken ook ingestemd met nieuwe wapenleveringen aan Oekraïne. Om welke wapens het gaat en welke hoeveelheid, zijn geen details bekendgemaakt.