Ga naar de inhoud
Na Russische invasie

Bijna 10 miljard euro van Nederlandse huishoudens verdampt op de beurs

Beursplein 5 in Amsterdam, waar de AEX is gehuisvest. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

In de eerste helft van dit jaar is er door dalende koersen 9,6 miljard euro aan vermogen van Nederlandse huishoudens verdampt op de beurs. In het eerste kwartaal ging 2,9 miljard door het putje, in het tweede kwartaal maar liefst 6,7 miljard.

Dat is een daling van 11 procent, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De oorzaken van de dalende beurskoersen zijn de Russische invasie van Oekraïne, de hoge inflatie en de stijgende rentes, meldt de centrale bank.

Recordwinst weggevaagd

Het gevolg ervan is dat de investeringen op de beurs van Nederlandse huishoudens aan het einde van juni nog 54,1 miljard euro waard waren. Dat is ongeveer hetzelfde als aan het begin van 2021, toen de beurskoersen weer enigszins waren hersteld van de coronaklap. 

Dat herstel zette verder door, vanwege het optimisme in de financiële wereld over het herstel van de wereldeconomie na de coronapandemie. Dat zorgde voor een record in oktober van vorig jaar. Het gezamenlijke belegde vermogen in aandelen van Nederlandse particulieren was toen 64 miljard euro waard. Deze winst is dus weer helemaal weggevaagd. 

AEX
Januari 2022:
AEX al 10 procent onderuit in twee maanden: wat is er aan de hand?

Dat kon ook bijna niet anders, want er waren bijna geen aandelen waar géén verlies op werd geleden. Vooral in de techsector waren de verliezen groot. Huishoudens verloren samen zo'n 590 miljoen op ASML en 400 miljoen op ASMI.

Ook van de Amerikaanse techreuzen Amazon, Apple en Tesla gingen de koersen omlaag, en dat merkten Nederlandse beleggers ook.

Shell in de uitverkoop

Op het favoriete aandeel van Nederlandse beleggers, olie- en gasreus Shell, werd 245 miljoen verlies geleden. Het gezegde 'never sell Shell' was aan dovemansoren gericht: er werd voor maar liefst 260 miljoen euro aan aandelen gedumpt. 

Zo
Lees ook:
Zo houdt de AFM de miljardenhandel op de beurs in de gaten

DNB houdt sinds 2009 bij hoe Nederlandse huishoudens het doen op de beurs. En het afgelopen kwartaal was niet best, op zijn zachtst gezegd. Alleen in het eerste kwartaal van 2020 werd een nog groter verlies geleden.

Dat kwartaal brak de coronapandemie uit. Dat zorgde voor een min van 9 miljard euro, bijna 20 procent. 

Veel meer spaargeld

Ter nuancering: het vermogen dat Nederlandse huishoudens investeren in aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten was 159 miljard euro aan het einde van het tweede kwartaal. Nog geen derde daarvan zit dus in aandelen. In dit bedrag is de bijna 100 miljard euro die Nederlanders via een beleggingsfonds investeren niet meegenomen. 

Maar zelfs als dat bedrag er wel bij wordt opgeteld, dan is de berg spaargeld met 421 miljard euro nog veel groter. 

Kijk ook: waarom de Chinese economie steeds dieper wegzakt

02:26
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore