Ga naar de inhoud
Miljarden per jaar

Nederlanders betalen miljarden extra aan btw door hoge inflatie

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

De historisch hoge inflatie zorgt ervoor dat burgers jaarlijks miljarden extra aan btw moeten betalen. Alleen dit jaar al komt er 5 miljard extra omzetbelasting binnen. Volgend jaar komt daar nog eens 5 miljard extra bovenop.

Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die vandaag zijn gepubliceerd.

Miljarden extra

De ongekende prijsstijgingen die consumenten dit jaar voor de kiezen krijgen zijn niet alleen maar slecht nieuws voor de overheid. De btw wordt namelijk geheven over de verkoopprijs van producten, en dat betekent dat als de prijzen stijgen, de btw-inkomsten meestijgen. Daardoor betalen burgers door hun koopgedrag miljarden extra aan de overheid.

Salarisverhoging:
Lees ook:
Salarisverhoging: koning gaat er volgend jaar 2,8 procent op vooruit

Een jaar geleden ging het kabinet er nog vanuit dat er een slordige 67,5 miljard euro aan omzetbelasting binnen zou komen in 2022. Maar dat blijkt nu een schromelijke onderschatting. Op basis van de huidige stand van zaken verwacht het kabinet dit jaar 72,7 miljard aan btw binnen te hengelen, ruim 5,2 miljard euro meer dan begroot.

Volgend jaar stijgt dat naar verwachting door tot 77,2 miljard euro, nog eens 5 miljard meer dus.

Ook coronaverlichting hielp

Dat is des te opmerkelijker omdat het kabinet dit jaar ook nog een aantal maatregelen heeft genomen die de btw-inkomsten beperken. Denk aan het verlagen van de btw op energie vanaf 1 juli en de verlaging van de accijnzen op brandstof. Over accijnzen wordt ook nog btw betaald, dus ook die maatregelen heeft de instroom van btw-inkomsten nog beperkt.

De inflatie is trouwens niet de enige stuwende kracht achter de gestegen btw-inkomsten. Ook het herstel uit de coronacrisis helpt mee, schrijft het kabinet. "Het CPB heeft geraamd dat de groei van de consumptie 5,7 procent en de consumentenprijsinflatie 9,9 procent bedraagt. Hierdoor is er sprake van sterke groei in de btw-ontvangsten."

Meer leuke dingen?

Al die extra miljarden zorgen er volgens het kabinet trouwens niet direct voor dat de overheid ook meer geld heeft om extra plannen mee te bekostigen. Veel uitgaven die de staat moet doen, worden namelijk ook duurder.