Ga naar de inhoud
Hacks voorkomen

Van OM tot AIVD: kabinet trekt miljoenen extra uit voor cybersecurity

Containerterminals in Rotterdam lagen al eens plat door een wereldwijde hack. Dat wil het kabinet voorkomen. Beeld © ANP

Het kabinet gaat de komende jaren fors meer uitgeven aan cyberveiligheid. Dat blijkt uit de begrotingen die verschillende ministeries op Prinsjesdag presenteerden. Met de extra investeringen wil het kabinet cybercrime effectiever aanpakken en de Nederlandse samenleving digitaal veilig maken. 

Het kabinet wil dat consumenten en bedrijven bewuster worden van risico’s en dreigingen en dat zij zich daartegen kunnen weren, zodat ze geen slachtoffer worden. Cybersecurity is volgens het ministerie van Economische Zaken een essentiële randvoorwaarde voor de Nederlandse digitale economie en samenleving.

Veel van de investeringen die het kabinet doen staan in het teken van de Nederlandse Cybersecurity Strategie, die nog gepresenteerd moet worden en volgend jaar uitgevoerd wordt. 

NCSC: plus 23 miljoen

Concreet betekent dat dit. Het kabinet steekt dit jaar 16 miljoen extra in het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), bovenop de ruim 7 miljoen euro die al was toegezegd. De NCSC is de spil in het beveiligen van vitale infrastructuur in Nederland. In 2023 is ruim 23 miljoen euro begroot voor het NCSC. De komende jaren loopt dat op naar 42 miljoen euro.

Dat heeft alles te maken met Europese richtlijnen die de digitale veiligheid in in EU-lidstaten moeten verbeteren. Nieuwe regels waardoor meer bedrijven en instellingen hun computers en netwerken beter moeten beveiligen. En het NCSC speelt daar een belangrijke rol in. 

Bovendien kondigde het kabinet begin september aan dat het Nationaal Cybersecurity Centrum, het Cyber Security Incident Response Team en het Digital Trust Center (DTC) samen door zouden gaan als één

Hack
Lees meer
Hack bij online bank Revolut: gegevens tienduizenden Europeanen ingezien

Vitaal of niet vitaal

Nu helpt het NCSC alleen nog bedrijven die als vitale infrastructuur worden gezien met de digitale veiligheid. Bijvoorbeeld met dreigingsinformatie of waarschuwingen over lekken in software die misbruikt kunnen worden door kwaadwillenden. 'Gewone' ondernemingen kunnen aankloppen bij het DTC. Maar als één organisatie kan de overheid de capaciteit effectiever inzetten, zo is de verwachting van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. 

Het ministerie van Economische Zaken gaat komend jaar 6,6 miljoen euro extra uitgeven aan cybersecurity. Dat loopt op 16,1 miljoen euro in 2027. En dat geld gaat onder meer naar het verder uitbouwen van het Digital Trust Center, zodat zij individuele bedrijven kunnen waarschuwen voor concrete risico’s en dreigingen. 

Hoe hackers heel erg rijk worden van aanvallen met ransomware

09:58

OM: plus 12 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie krijgt structureel een bedrag van 12 miljoen euro extra. Dat geld is om de kennis binnen het OM te vergroten en om meer mensen aan te nemen. Dat alles om 'de aanpak van cybercrime op niveau te brengen'.

Ook komt er een voorlichtingscampagne voor burgers en organisaties om ze meer op de hoogte te brengen van de risico’s van cybercrime. 

Ook meer geld naar de AIVD en MIVD

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen er geld bij. Het budget van de MIVD gaat omhoog van 17,2 miljoen naar 35,8 miljoen euro en in 2024 naar 71,7 miljoen euro. 

Defensie investeert extra in onderliggende IT om 'nog zorgvuldiger om te kunnen gaan met deze data'. Waarmee het doelt op de bescherming van persoonsgegevens en andere data.

In de AIVD wordt ook geïnvesteerd, tot 86,5 miljoen euro in 2027. Dat is bedoeld om de slagkracht van de inlichtingendienst te verhogen, schrijft het ministerie. Maar ook om betere inlichtingen te krijgen om beter weerbaar te worden, de economische veiligheid te verhogen en vitale sectoren te beschermen.

Ook privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens krijgt er meer geld bij. Dit jaar staat er 29 miljoen euro in de boeken. In 2023 wordt dat ruim 34 miljoen en dat stijgt naar 41 miljoen in 2027.

De onzichtbare strijd: zo werkt een cyberoorlog

06:41

Roep om meer geld klinkt langer

De beveiligingssector en veiligheidsexperts roepen al langer om meer investeringen. Vorig jaar bleven noemenswaardige investeringen uit.

Het toen demissionaire kabinet kondigde wel aan geld te steken in cyberveiligheid. Maar wie de Miljoenennota van dat jaar bekeek, zag dat het kabinet het had over cyberaanvallen die de rechtsstaat ondermijnden. Woorden waarvan experts zeiden: daar passen hogere investeringen bij. 

 

Experts
Lees meer
Experts waarschuwen: budgetten cyberveiligheid niet realistisch