Ga naar de inhoud
Jaarsalaris ruim 1 miljoen

Salarisverhoging: koning gaat er volgend jaar 2,8 procent op vooruit

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en kroonprinses Amalia bij Paleis Noordeinde. Beeld © ANP / Frank van Beek

Als de inflatie volgend jaar nog net zo hoog is als dit jaar, moet koning Willem-Alexander het toch iets zuiniger aan gaan doen. Volgend jaar gaat z'n uitkering naar 1.035 miljoen euro, een verhoging van 2,8 procent.

De verhoging van de uitkering van de koning is gebaseerd op het salaris dat de vicepresident van de Raad van State naar verwachting volgend jaar zal krijgen. Dat salaris is weer afgeleid van de ambtenarencao. En dat gaat volgend jaar april met 3 procent omhoog, is in juli afgesproken

Het is maar de vraag of die verhogingen genoeg zijn om de hoge inflatie op te vangen. De inflatie schommelt al maanden rond de 10 procent, veroorzaakt door de hoge energieprijzen. Vakbonden FNV en CNV hebben dan ook forse looneisen, om te compenseren voor de hoge inflatie. 

Verhoging Máxima en Beatrix 

Voor de leden van het koninklijk huis zit dat er niet in. De grondwettelijke uitkering van koningin Máxima gaat met 2,75 procent omhoog: van 400.000 euro dit jaar naar 411.000 euro in 2023. 

Prinsjesdag:
Lees ook:
Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste kabinetsmaatregelen op een rij

Prinses Beatrix heeft als oud-koningin ook recht op een uitkering. Dit jaar staat zij voor 569.000 euro in de boeken, volgend jaar stijgt de uitkering met 2,8 procent tot 585.000 euro.

Amalia stort het terug 

Kroonprinses Amalia ten slotte gaat er ook op vooruit, maar dat is slechts op papier. Ze heeft beloofd om tijdens haar studie af te zien van de uitkering. Dit jaar bedraagt die 299.000 euro, volgend jaar gaat hij naar 307.000 euro, een stijging van 2,7 procent. 

Jaarsalaris
Prinsjesdag 2021:
Jaarsalaris koning in 2022 voor het eerst meer dan 1 miljoen euro

Niet alleen de uitkeringen voor de belangrijkste leden van het koninklijk huis gingen omhoog. Ook gaat het budget omhoog voor het inhuren van personeel en onkosten die de koning, zijn vrouw, dochter en moeder maken tijdens het uitoefenen van hun functie.

In totaal gaat het om een bedrag van ruim 8,6 miljoen euro. Dit bedrag opgeteld bij de salarissen van de vier levert een totale geschatte uitgavepost van bijna 11 miljoen euro op. Dat is een stijging van 4,4 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Kijk ook: de Troonrede in zes fragmenten

05:00
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief