Ga naar de inhoud
Lichtpuntjes

De gasprijs op de beurs daalt: gloort er hoop?

Een gasmeter. Beeld © ANP

Europa heeft al een jaar lang te kampen met enorm hoge gasprijzen en consumenten zuchten steeds dieper onder de immer verder stijgende energierekening. Maar tussen al dat onheil door, begint er voorzichtig aan een beetje hoop te gloren.

Sinds een week of vier daalt de gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. Op 26 augustus werd voor een megawattuur meer dan 346 euro betaald. Dat is de prijs waartegen grootverbruikers en leveranciers gas inkopen voor levering een maand later.

Prijs hard gedaald

Die prijs heeft grote invloed op de prijs die jij uiteindelijk weer betaalt aan je leverancier. Sinds 26 augustus is die groothandelsprijs gedaald met 50 procent, tot 174 euro vandaag. Dat is, hoe dan ook, een beweging de goede kant op.

Energie
Lees ook:
Energie besparen in de piekuren: moet de tv uit?

Hier past wel alvast een waarschuwing voor al te veel optimisme. Want 174 euro is nog altijd tien keer meer dan de prijs twee jaar geleden was, en ook nog vier keer zo hoog als een jaar geleden. De gasprijs die consumenten betalen is lang niet zo hard gestegen, verwacht dus ook niet dat die nu opeens keihard gaat dalen.

Goldman is optimistisch

Maar toch, de daling van de gasprijs op de beurs kan er wel op duiden dat het ergste achter de rug is. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kwam vorige week met een opzienbarend bericht naar buiten: als de winter normaal verloopt, dus niet buitengewoon koud wordt, kan de prijs zakken naar 100 euro per megawattuur, schat de zakenbank in.

Gaan we het redden met ons gas deze winter? Hier hangt dat vanaf

03:01

Dat komt omdat de EU-landen het voor elkaar hebben gekregen om, ondanks dat er zo'n 80 procent minder gas uit Rusland komt, de voorraden aan te vullen. Deels door veel meer LNG (vloeibaar gemaakt gas) te importeren en deels door fors te bezuinigen op het verbruik. Inmiddels zijn de Europese gasvoorraden voor zo'n 86 procent gevuld.

Minder speculatie

Hans van Cleef, energie-expert bij ABN Amro, merkt ook op dat de aangekondigde maatregelen van de EU om de energieprijzen te beteugelen een effect kunnen hebben op de prijs. De Europese Commissie heeft maatregelen voorgesteld die er voor moeten zorgen dat er minder gas wordt gebruikt voor de stroomproductie en wil ook dat excessieve winsten van gasproducenten tijdelijk extra worden belast. "Dat zorgt ervoor dat er wat marktspeculatie uit de prijs loopt", vertelt Van Cleef.

Goldman verwacht dat als in de loop van de winter blijkt dat de voorraden toereikend zijn om de winter door te komen, opluchting de overhand zal nemen en de prijs fors gaat dalen.

Vrees de vorst

"We zijn zo goed als mogelijk voorbereid op wat gaat komen", zegt Van Cleef. Maar dat biedt geen enkele garantie op structureel lagere prijzen. "In het geval van een milde winter, dan zouden we er redelijk soepeltjes doorheen moeten komen. Maar wordt het een heel strenge winter, dan is het een heel ander verhaal", vervolgt hij.

Tijdens een strenge winter is de vraag naar gas nu eenmaal veel groter, en dan kan het nog altijd zo zijn dat de voorraden, plus wat er in de opslagen zit niet voldoende is om iedereen van genoeg gas te voorzien. De consequenties daarvan laten zich raden: torenhoge prijzen en (dreigende) tekorten.

Te vroeg voor optimisme

En de winter in Europa is niet het enige waar we ons druk over moeten maken, vertelt Van Cleef. Hoe koud het is in Azië is ook van het grootste belang. Nu kunnen we namelijk nog LNG naar hier verschepen, omdat Azië nog zonder het gas kan. Bij een strenge winter is ook daar veel meer gas nodig, en wordt het dus ook veel moeilijker om extra gas deze kant op te krijgen.

Voor al te veel optimisme, is het dus veel te vroeg.

Dit is een artikel van