Terwijl het kabinet in Den Haag nog nadenkt over de vraag hoe ze de energierekening voor consumenten en bedrijven betaalbaar kan houden, hebben onze zuiderburen de knoop al doorgehakt. De Belgische overheid komt met een uitgebreid steunpakket. Zo krijgen huishoudens bijna 200 euro in de maand en worden bedrijven tegen faillissementen beschermd als ze de energienota niet meer kunnen betalen.
Net als in Nederland, is in België de energierekening in korte tijd hard gestegen. Het land kent al jaren een regeling voor de mensen met lage inkomens, die in een huurwoning wonen. Ze betalen het sociaal tarief voor energie, dat is een gunstig tarief voor elektriciteit , aardgas of warmte. Ongeveer twintig procent van de bevolking profiteert hiervan.
Die maatregel werd eerder dit jaar vanwege de energiecrisis uitgebreid en verlengd. Ook de btw op gas en elektriciteit ging omlaag. Het kabinet van de Belgisch premier Alexander de Croo, komt nu echter met extra steunmaatregelen, zo melden Vlaamse media.
Bijna 200 euro
Gezinnen krijgen in november en december onder andere een tegemoetkoming van 135 euro per maand voor gas en 61 euro voor elektriciteit. Voor de hogere inkomens geldt de toeslag niet, al krijgen zij wel een belastingvoordeel. Ook gezinnen die nog een voordelig energiecontract hebben vallen buiten de regeling.

Om de maatregelen te betalen, zal er gebruikt worden gemaakt van 1 miljard euro van de enorme winsten van energieleveranciers, zo tweet vice-premier Georges Gilkinet. Net als in Nederland profiteren de energiemaatschappijen van de hoge prijzen. Door de extreme prijsstijgingen maken ze extreme winsten.
De Belgische regering neemt ook maatregelen ten gunste van bedrijven. Er komt voor zelfstandigen en bedrijven een uitstel voor betalingen van belastingen en sociale bijdragen.
Werkloosheidsregeling
Verder komt de regering met een tijdelijke werkloosheidsregeling voor bedrijven die door de hoge energierekening in de problemen komen en de productie bijvoorbeeld stil moet leggen. Deze regeling, die geldt van 1 oktober tot het einde van het jaar, is vergelijkbaar met maatregelen tijdens corona. Ook worden bedrijven tegen faillissementen beschermd als ze de energienota niet meer kunnen betalen.
Voor een doorsnee bakker kan het voordeel oplopen tot 325 euro. Voor kleine winkels kan dit tot 1000 euro schelen. Voor regionale steunmaatregelen zal een fiscale vrijstelling gelden.

In Nederland worstelt het kabinet nog met de vraag hoe de energierekening gedempt kan worden. Er komt mogelijk een prijsplafond, meldden bronnen aan RTL Nieuws. Het kabinet heeft daar vrijdag over gesproken met verschillende betrokkenen zoals de energiemaatschappijen, maar er is nog geen witte rook.
Hoe zo'n maximumprijs er precies uit komt te zien, is nog onderwerp van koortsachtig overleg en berekeningen, zeggen ingewijden. Er liggen nog 'een stuk of vijf' varianten op tafel.
Zo stelden PvdA en GroenLinks eerder voor de prijs voor gebruikers tot het verbruik van een gemiddeld gezin vast te zetten op de prijs van januari 2022. Daarboven betaal je dan wel de volledige prijs.
Ingewikkelde maatregel
Een variant waarbij energiemaatschappijen een maximaal bedrag in rekening mogen brengen per eenheid energie kan ook nog, net als een prijsplafond waarbij de prijs gekoppeld is aan het energielabel van je huis.
Groot-Brittannië
Ook in Groot-Brittannië werkt de regering aan een plan om de energierekening voor bedrijven betaalbaar te houden. Er komt mogelijk een korting op de rekening. De groothandelsprijs die is opgenomen in zakelijke energiecontracten, wordt dan verlaagd. Deze wordt dan vastgesteld op ongeveer hetzelfde bedrag dat in rekening wordt gebracht aan huishoudens.
Dat zou een korting van 50 procent kunnen betekenen voor bedrijven die onlangs hun contracten hebben vastgezet.
De energiecrisis zorgt ervoor dat de kosten voor het runnen van fabrieken en het laten branden van de lichten in winkels in het hele land de pan uit rijzen.