Ga naar de inhoud
Wie krijgt al zijn geld?

Patagonia-oprichter geeft honderden miljoenen winst weg voor het klimaat

Wat doe je met 100 miljoen winst? Patagonia geeft het weg

01:35

Patagonia-oprichter Yvon Chouinard (83) doet iets buitengewoons: hij geeft zijn bedrijf in outdoorkleding weg. Of, specifieker, hij brengt het onder in een stichting en die stichting zal de winst gebruiken om goede doelen te steunen.

"We gaan het maximale geld weggeven aan mensen die actief werken aan het redden van deze planeet", zegt Chouinard tegen de New York Times. Zakenblad Forbes schatte zijn vermogen op 1,2 miljard. Als alle winst wordt weggegeven, zou het zomaar kunnen gaan om 100 miljoen euro per jaar.

Controle

"Dit is heel ongebruikelijk", vertelt René Bekkers, hoogleraar filantropie aan de VU. (Een filantroop is iemand die veel geld aan goede doelen geeft, even simpel gezegd.) "Wat je meestal ziet is dat rijke mensen als Bill Gates en Mark Zuckerberg een eigen stichting starten en ook aan het hoofd staan van die stichting. Zo houden ze de controle."

Zo niet de 83-jarige Yvon Chouinard. De Amerikaan, die in 1973 outdoormerk Patagonia begon, stoot al zijn aandelen af. Die aandelen worden ondergebracht bij twee stichtingen. The Patagonia Purpose Trust krijgt 2 procent en moet het bedrijf voortzetten, volgens het gedachtengoed van Chouinard.

Patagonia
Lees ook:
Patagonia levert 'Wall Street-uniform' niet meer aan alle bedrijven

De overige 98 procent valt onder The Holdfast Company: zij zullen alle winsten uitkeren aan goede doelen die strijden tegen klimaatverandering. Chouinard heeft zelf niets over deze stichtingen te zeggen, hij maakt geen onderdeel uit van het bestuur.

Carlsberg

In de Amerikaanse pers wordt gedaan alsof Patagonia met deze constructie het wiel heeft uitgevonden, maar dat is niet zo. "In Denemarken is dat al heel lang populair", vertelt hoogleraar Belastingrecht Sigrid Hemels van de Erasmus School of Law. "Bierbrouwer Carlsberg doet dit bijvoorbeeld al heel lang; het bedrijf is in handen van een stichting."

"Bierbrouwer Carlsberg is ook in handen van een stichting"

Wat Chouinard heeft gedaan is dus niet nieuw, het gebeurt alleen niet vaak. "Men houdt het vaak toch liever binnen de familie, al kan dat ook een last zijn voor kinderen en kleinkinderen", zegt Hemels.

Kritiek

Daarbij, in de VS is veel kritiek op filantrokapitalisme: rijke filantropen zouden de wereld besturen via hun 'foundations'. In het geval van Chouinard gaat die vlieger dus niet op, want hij bemoeit zich er verder niet meer met de stichtingen.

In de VS is veel kritiek op 'filantrokapitalisme'

Ook Nederland kent rijke zakenlui en welvarende families die hun geld via stichtingen aan goede doelen schenken. "Denk bijvoorbeeld aan de Goldschmeding Foundation, van Randstad-oprichter Frits Goldschmeding", vertelt Bekkers. "De familie Van der Vorm, van de Holland-Amerika Lijn, ondersteunt met stichting Droom en Daad de kunst- en cultuursector in Rotterdam."

Luwte

Nederlandse filantropen treden meestal niet op de voorgrond. Bekkers: "Vanuit het idee; het gaat niet om mij. Prima, maar door iets meer openheid kun je wel anderen inspireren."

Patagonia-oprichter Yvon Chouinard verwoordde het tegen de New York Times als volgt: "Hopelijk beïnvloedt dit een nieuwe vorm van kapitalisme die niet eindigt met een paar rijke mensen en een stel arme mensen."

Wat doe je met 100 miljoen winst? Patagonia geeft het weg

01:35
"Een inspiratie voor nog rijkere mensen."
Bron: RTL Z
Dit is een artikel van