Ga naar de inhoud
Veel vacatures

Werkloosheid stijgt, kan krappe arbeidsmarkt verlichten

Beeld © ANP

De werkloosheid is in augustus opnieuw toegenomen. Vooral jongeren waren minder aan het werk. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stond 3,8 procent van de beroepsbevolking in augustus aan de kant. Lichtpuntje: hierdoor kan de krapte op de arbeidsmarkt worden verlicht.

Met het percentage van 3,8 procent is de werkloosheid weer terug op het niveau van eind 2021. In april was met 3,2 procent nog sprake van het laagste werkloosheidspercentage sinds het begin van de maandelijkse metingen in 2003.

Laagste punt

In augustus hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht naar werk of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend.

Werkloosheid
Lees ook:
Werkloosheid in februari gedaald tot laagste niveau sinds 2003

Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 9000 per maand afgenomen.

Op zoek naar werk

Het aantal werklozen nam in augustus verder toe tot 378.000. Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met gemiddeld 18.000 per maand. Meer mensen gingen op zoek naar werk, maar vonden geen baan.

Ook het baanverlies nam toe. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in de afgelopen drie maanden voor het eerst sinds mei 2021 licht af, met gemiddeld 3000.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS is de toename van de werkloosheid niet per definitie zorgelijk. "Je moet het natuurlijk wel een beetje in perspectief zien. Het afgelopen jaar was de Nederlandse arbeidsmarkt erg aan het oververhitten. Dat zorgde voor een recordkrapte. Er waren ineens meer vacatures dan werklozen."

Volgens Van Mulligen kan de gestegen werkloosheid 'misschien leiden tot een beetje afkoeling' van de arbeidsmarkt. "Die verlichting is ook wel nodig, want op dit moment is personeelstekort een van de grootste zorgen van bedrijven. Als de enorme krapte op de arbeidsmarkt hierdoor wat afzwakt, is het misschien nog niet eens zo'n slecht nieuws."

Werkenden

In augustus waren er 9,5 miljoen mensen aan het werk. In de afgelopen drie maanden nam het aantal werkenden af met gemiddeld 3000 per maand. Het deel van de bevolking van 15 tot 75 jaar dat betaald werk heeft daalde in deze periode van 72,3 procent in mei naar 72,1 procent in augustus.

De afname deed zich vrijwel uitsluitend voor onder jongeren van 15 tot 25 jaar. In deze leeftijdsgroep daalde de nettoarbeidsparticipatie van 76,1 procent naar 74,9 procent. Bij 25- tot 45-jarigen en bij 45- tot 75-jarigen veranderde de participatie nauwelijks.

Minder WW-uitkeringen

De toename van de werkloosheid leidde niet tot meer WW-uitkeringen. Het UWV registreerde eind augustus 152.000 lopende WW-uitkeringen. Dat zijn er bijna 5000 minder dan een maand eerder. Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal WW-uitkeringen af met bijna 61.000.

Net als in de afgelopen maanden zat de grootste daling van het aantal WW-uitkeringen in augustus bij de sectoren horeca en catering en bouw. Wel was de daling in deze sectoren minder dan in voorgaande maanden.