Ga naar de inhoud
'Sterke afkoeling door hoge rente'

Rabobank: huizenprijzen gaan eind 2023 dalen

De huizenprijzen gaan eind 2023 dalen, zo verwachten economen. Beeld © ANP.

Wie een huis wil kopen, kan daar beter nog een jaar mee wachten. Eind 2023 gaan de huizenprijzen waarschijnlijk dalen. Je betaalt dan voor dezelfde woning minder dan nu, maar eerst stijgen de prijzen nog even, gemiddeld met 3 procent over heel 2023, verwachten economen van de Rabobank.

De hoge hypotheekrente, de energiecrisis en de minder gunstige economische vooruitzichten hebben invloed op de woningmarkt. De vraag naar koophuizen daalt, zo verwachten de Rabo-economen. Meer mensen zetten hun huis te koop, terwijl er minder kopers zijn. Daardoor daalt de prijs.

Eerst nog stijging

"Voor 2022 voorzien we een gemiddelde huizenprijsstijging van 15,2 procent. Deze groei valt nog zeer hoog uit door een overloop-effect van vorig jaar en door de stijgingen in de eerste helft van het jaar", aldus Rabo-econoom Carola de Groot.

2023 begint naar verwachting nog met stijgende huizenprijzen, maar dit gaat geleidelijk over in een bescheiden daling. "Naar verwachting blijft de kapitaalmarktrente – en daarmee vermoedelijk ook de hypotheekrente – langer hoog. Dat maakt koopwoningen minder aantrekkelijk, zowel voor starters en doorstromers als voor beleggers."

Bubbel klapt

Na bijna tien jaar van stijgende huizenprijzen, gaan de prijzen dus waarschijnlijk weer dalen. De situatie doet denken aan die van 2008, toen de huizenmarkt klapte. Veel woningen kwamen 'onder water' te staan, omdat er door de bewoners bij de koop voor 2008 meer was geboden dan de huizen waard waren. De huizenprijzen daalden met 21 procent, bij verkoop kregen de eigenaren soms minder dan ze zelf hadden betaald.

Maar dat gaat nu niet gebeuren, voorspellen de economen. "Een vergelijking met die periode gaat wat ons betreft mank, onder meer doordat het leen- en aflossingsgedrag van huizenkopers en huizenbezitters tegenwoordig minder risicovol is dan voor 2008."

Zo kun je nu niet volledig aflossingsvrij lenen en kunnen aankoopkosten niet meer meegefinancierd worden.

Impasse
Lees ook:
Impasse op de woningmarkt: prijzen te hoog voor de rente

Nieuwbouw

Ook is de huizenmarkt nu krapper dan in 2008. Zo lag de nieuwbouwproductie toen op een hoger niveau van ongeveer 85.000 huizen, waar de productie nu niet meer dan zo’n 70.000 huizen per jaar is, aldus de Rabobank.

Er loert wel een gevaar. Er is een risico dat steeds meer potentiële huizenkopers hun koopwens in de ijskast zetten omdat zij verwachten dat huizen goedkoper worden.

Eerst verkopen

"Dit kan verkopers aanzetten tot een andere strategie, waarbij zij eerst hun huidige huis (met winst) willen verkopen, voordat ze een ander huis kopen. Het aantal te koop staande huizen kan daardoor in korte tijd rap toenemen, terwijl het aantal verkopen omlaag duikt."

De voorziene daling van de huizenprijzen kan daardoor uiteindelijk toch sterker zijn dan nu verwacht wordt, stellen de analisten. "De huizenmarkt is en blijft een vertrouwensmarkt."

Hypotheekrente omhoog? Kantelpunt voor woningmarkt

10:04