Ga naar de inhoud
Huis doorzocht voor witwasonderzoek

Dit is Frits van Eerd: raceliefhebber en Jumbo-topman

Frits van Eerd tijdens de 24 uur van Le Mans in 2020. Beeld © ANP / Jerome Prevost

Enthousiast, ambitieus en een winnaar. Zo valt Jumbo-topman Frits van Eerd het best te omschrijven. Vandaag vielen politie en FIOD zijn villa in het Brabantse Heeswijk-Dinther binnen, als onderdeel van een witwasonderzoek in de motorcross.

In het kader van dat onderzoek zijn er vragen gesteld aan Van Eerd, laat het supermarktbedrijf in een verklaring weten. Het is onduidelijk of de topman als verdachte in beeld is. Van Eerd zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

De geprezen topondernemer leidt sinds 2002 Jumbo en bezit samen met zijn zussen Colette en Monique en zijn vader Karel 85 procent van de aandelen van Jumbo. Als grote architect achter de overname van Super de Boer kreeg hij in 2009 de eretitel 'Topman van het Jaar'. Door de overname groeide Jumbo uit tot de grote uitdager van concurrent Albert Heijn.

Rode draad

Wie Frits van Eerd (1967) zegt, zegt vanzelfsprekend Jumbo, maar ook autocross en motorsport lopen als een rode draad door zijn leven. Zijn jongensdroom was autocoureur te worden, maar dat vonden zijn ouders geen goed idee.

Hoofdverdachte
Lees ook:
Hoofdverdachte in witwasonderzoek is oud-motorcrosser Theo E.

Vader Karel had andere plannen en zag bij zijn zoon al vroeg een gezonde ondernemersgeest. Zo handelde Frits in de jaren negentig in kerstpakketten en auto's. Kerstpakketten hebben zijn interesse inmiddels niet meer, maar autohandel en reparaties wel, zo blijkt uit het jaarverslag van zijn eigen bedrijf, de Frits van Eerd BV. 

Drijvende kracht achter opmars Jumbo

De opmars van de Jumbo-supermarkten valt niet los te zien van Frits van Eerd. Tijdens zijn studie Bedrijfskunde begin jaren negentig in Amerika ziet hij strak en modern vormgegeven supermarkten. Dat moet in Nederland ook kunnen, is zijn stellige overtuiging.

Sinds 2002 bouwt hij dan ook gestaag aan een miljardenimperium met Jumbo. En met succes. In 2021 kochten we met zijn allen voor 9,85 miljard euro aan boodschappen bij de gele supermarkten, ongeveer vier procent meer dan het jaar ervoor. Ook het marktaandeel van Jumbo steeg licht naar ruim 22 procent. 

"In de racewereld heb ik veel teleurstellingen moeten overwinnen."

Zelf schrijft Van Eerd zijn winnaarsmentaliteit toe aan zijn nooit vervulde jongensdroom in de autosport. "Dan had ik niet geleerd de randjes op te zoeken van hoe ver je kunt gaan om ergens een succes van te maken. In de racewereld heb ik veel teleurstellingen moeten overwinnen", zegt hij in een interview met De Ondernemer in 2017

Passie voor snelheid

In zijn rol als CEO van Jumbo kan Van Eerd zijn passie voor auto- en motorsport toch kwijt. De supermarktketen is er eind 2013 als de kippen bij als karttalent Max Verstappen de overstap maakt naar de autosport en sluit als een van de eerste bedrijven een sponsordeal met de huidige wereldkampioen in de Formule 1. 

Met zijn VES Racing, een volledige dochteronderneming van de Frits van Eerd BV, sponsort hij zelf race- en rallyactiviteiten. Bekend is dat Van Eerd F1-debutant Nyck de Vries steunde toen deze kampioen werd in de Formule 2.

Deze
Lees ook:
Deze supermarktmanager neemt in principe iedereen aan

Daarnaast is de Jumbo-topman al jaren sponsor van de meervoudig wereldkampioen motorcross Jeffrey Herlings. Vorig jaar daalde het eigen vermogen in de VES Racing BV met een miljoen tot minus 892.000 euro. Hoe dit kwam, is onbekend.

Racen doet Van Eerd in zijn vrije tijd nog steeds graag. In 1996 werd hij Benelux-kampioen in de Formule Renault en in 2006 Nederlands rallykampioen. En met het klimmen der jaren neemt zijn voorliefde voor snelheid niet af, integendeel.

Zelf ook racen

In 2019 won Van Eerd met zijn Racing Team Nederland een race om het FIA World Endurance Championship. Met niet de minste teamgenoten: (voormalig) Formule 1-coureurs Nyck de Vries en Guido van der Garde.

De Formule 1 loopt al sinds zijn jeugd als een rode draad door het leven van Van Eerd. Zo staat zijn garage vol met oude raceauto's, waaronder een paar waardevolle exemplaren uit de koningsklasse, blijkt uit de jaarrekening van de Frits van Eerd BV.

Hierin is voor 30 miljoen euro voorraden 'collectiewagens en onderdelen voor reparaties' opgenomen. In kerstpakketten handelt Van Eerd persoonlijk niet meer.