Ga naar de inhoud
Vragen FIOD aan Jumbo-topman

Hoofdverdachte in witwasonderzoek is oud-motorcrosser Theo E.

Politieagenten tijdens een inval in het kader van het onderzoek naar witwaspraktijken. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Het grote witwasonderzoek waar ook de topman van supermarktketen Jumbo onder het vergrootglas ligt, spitst zich toe op een oud-motorcrosser, Theo E. Hij is vanochtend vroeg aangehouden, bevestigen meerdere bronnen aan RTL Nieuws.

De 58-jarige man komt het uit plaatsje Gasteren, in de Drentse gemeente Aa en Hunze. Hij is een bekende in de motorcrosswereld, volgens de bronnen. In het verleden werd de man in verband gebracht met de Amsterdamse onderwereld. 

Die zou hij hebben voorzien van luxe auto's, verklaarde kroongetuige Fred Ros in 2014. Dat gebeurde via zijn bedrijf Total Trust, meldde NRC Handelsblad destijds. Dat bedrijf ging in 2007 failliet. 

Spin in het web

Ruim twintig jaar later wordt E. opnieuw in verband gebracht met criminaliteit. Volgens het Openbaar Ministerie fungeerde E. als een spin in een crimineel web dat zich bezighield met witwaspraktijken van grote hoeveelheden geld en goederen hebben witgewassen. 

Dat gebeurde via de aan- en verkoop van vastgoed, handel in auto's, grote stortingen contant geld waarvan de herkomst onduidelijk was en sponsoring in de motorcross. Verder zou de fiscus zijn opgelicht via btw-fraude. 

Inval
Lees ook:
Inval bij villa Jumbobaas Frits van Eerd, 9 aanhoudingen in witwaszaak

E. zou bij z'n criminele praktijken hulp hebben gehad van nog eens acht andere verdachten. Zij zijn ook gearresteerd en zitten in beperking. Dat betekent dat zij met niemand contact mogen hebben, behalve met hun advocaat. De verdachten komen uit de provincies Drenthe en Noord-Brabant. 

Huiszoeking bij topman Jumbo

In die laatste provincie komt de topman van supermarktketen Jumbo in beeld, Frits van Eerd. Zijn huis in Heeswijk-Dinther is doorzocht door de FIOD, de tak van de Belastingdienst die jaagt op fraudeurs. Of Van Eerd verdachte is, is nog onduidelijk. 

In het verleden was hoofdverdachte Theo E. werkzaam bij een door Jumbo gesponsord motorcrossteam. 

Het familiebedrijf reageert alleen schriftelijk op het onderzoek. "Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo. Wel worden er in het kader van het onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd", laat het bedrijf weten. Het bedrijf wil niet zeggen of er een inval is geweest op het hoofdkantoor in Veghel, wat door het Financieele Dagblad wordt gemeld

Bron: RTL Z