Ga naar de inhoud
Bodies Bodies Bodies

Amerikaans succes voor Halina Reijn: 'Ik geniet van alle kansen'

Halina Reijn bij de Nederlandse première van Bodies Bodies Bodies. Beeld © Kita van Slooten

Na haar regiedebuut Instinct kreeg Halina Reijn aanbiedingen vanuit de Verenigde Staten. Ze vertrok naar New York en stortte zich op de slasherfilm Bodies Bodies Bodies, die een verrassingshit werd in Amerikaanse bioscopen. Ook tekende ze bij het invloedrijke Creative Artists Agency. "Ik geniet van alle kansen die ik nu krijg."

Het gaat hard met de buitenlandse carrière van Halina Reijn. Nadat ze met haar regiedebuut Instinct in het internationale festivalcircuit terecht kwam, viel ze op bij verschillende producenten.

Waaronder het Amerikaanse productiebedrijf A24 dat bekend staat om haar succesvolle arthousefilms, zoals Midsommar, Hereditary en The Green Knight.

"Zij stonden heel hoog op mijn lijstje van mensen met wie ik graag wilde werken. Want wat uniek aan hen is, is dat ze artistieke films maken die ze op een grote manier weten te verkopen. En zo aan een groot publiek kunnen laten zien", vertelt Reijn.

Er kwam een aanbod voor een samenwerking en Reijn vloog midden in de coronapandemie naar New York. Dat was even schakelen. "Alles was dicht en ik vond de stad vies. Ik had de eerste weken heel erg heimwee en wilde alleen maar naar huis."

Ze was daar om het aangeboden script, over een groepje twintigers die in een afgelegen villa een spel spelen dat volledig uit de hand loopt, te herschrijven. "Ik wilde het me echt eigen maken."

Psychologische oorlogsvoering

Daar deed de productiemaatschappij niet moeilijk over: "Zij stimuleren dat je in je eigen stijl werkt. Dat onderscheidt A24 van andere studio's. Ik werd serieus genomen en voelde me op mijn gemak."

Samen met de New Yorkse toneelschrijver Sarah DeLappe bewerkte Reijn het script. De psychologische oorlogsvoering tussen de vrienden staat centraal. "Het is nog steeds een slasherfilm, maar we hebben onze eigen saus eroverheen gegooid." 

Bodies Bodies Bodies scoort goed in de Amerikaanse bioscopen en haalde daar tot op heden al ruim tien miljoen dollar op. Nu is Europa aan de beurt.

Hoeveel het budget van de film was, kan Reijn niet bekend maken, maar 'het is veel geld voor Nederlandse begrippen, maar het is voor daar heel weinig.'

Meer personeel, werken onder hoge druk

De film moest in 25 dagen onder hoge druk gedraaid worden. "Waar in Nederland elke euro ook echt naar de film gaat, heb je daar te maken met vakbonden en allerlei regels. Het is een heel ander systeem en het geld gaat ook naar totaal andere dingen toe", legt Reijn uit.

De salarissen van acteurs liggen hoger en veel beroepen zijn beschermd. Zo mocht Nederlandse cameraman Jasper Wolf in Amerika in eerste instantie niet zelf zijn camera hanteren, want dat doet daar dan weer iemand anders.

Bij hoge uitzondering kreeg Wolf toch toestemming, maar er gold alsnog de verplichting een zogeheten operator in te huren. Het geeft aan hoe streng de regels er zijn. "Je hebt daardoor veel meer personeel. Het is een groter schip dat je moet besturen. Daar heb ik echt veel van geleerd."

Een andere manier van werken dus. "Nederlanders zijn echt samenwerkers en we zien elkaar veel meer als gelijken. In Angelsaksische landen zijn dingen veel hiërarchischer", zegt Reijn.

Nederlanders zeggen meteen wat ze ervan vinden en draaien nergens omheen. Dat heeft ook nadelen. "Want soms zijn we beetje lomp, maar in het werk gaan dingen daardoor heel snel."

Nederlandse efficiëntie

De Nederlandse efficiënte manier van werken is iets waar Reijn van 'geniet'. Dus het is zeker niet zo dat ze ons kikkerlandje nu de rug toekeert. Met haar productiebedrijf Man Up, dat ze samen met Carice van Houten runt, zijn er grote plannen.

"We zijn druk bezig met de verfilming van 't Hooge Nest en De geschiedenis van mijn seksualiteit. Dat zijn projecten waar ik met hart en ziel aan verbonden ben", aldus Reijn. 

Maar ze blijft ook met één been in Amerika. "Ik heb zowel in Nederland als daar nu een huis."

Door het succes van Bodies Bodies Bodies komt er veel op haar pad. Ze tekende bij het invloedrijke Creative Artists Agency, een agentschap dat sterren als Zendaya, Tom Hanks, Reese Witherspoon en Steven Spielberg tot haar klanten mag rekenen.

En nu dus ook Halina Reijn. "Het is fijn om in die grote wereld hele goede begeleiding te hebben. Mensen die je kan vertrouwen en die je adviseren. Ik spreek ze meerdere keren per dag."

Want advies kan Reijn wel gebruiken nu de ene na de andere aanbieding haar kant op komt. Maar ze blijft er nuchter onder. "De ene keer maak je iets wat heel succesvol is, maar misschien maak ik de volgende keer maak iets wat faalt. Ik geniet nu vooral van alle kansen die ik krijg."

 

Bodies Bodies Bodies draait nu in Nederlandse bioscopen.