Ga naar de inhoud
400 miljoen voor schatkist

Vliegtaks drie keer over de kop in 2023: ruim 28 euro per reis

Reizigers op luchthaven Schiphol. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / De Vries Media

Wie volgend jaar vanaf een Nederlands vliegveld zijn of haar vliegreis begint, is een paar tientjes duurder uit bij het kopen van z'n ticket. De vliegbelasting gaat namelijk omhoog. Deze is nu 7,84. Volgend jaar gaat hij omhoog naar 28,58 euro, ruim drie en een half keer zoveel.

Dat wordt door Haagse bronnen bevestigd aan RTL Nieuws, na berichtgeving van de Telegraaf. De belastingverhoging was al aangekondigd in het coalitieakkoord, maar het exacte bedrag was nog niet bekend. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil vliegtaks opschroeven naar 24 euro per ticket

De vliegbelasting is ingesteld om korteafstandsvluchten te ontmoedigen. Hoe korter de vlucht, hoe zwaarder de belasting drukt op de ticketprijs, zo is de gedachte. Daarnaast levert de vliegtaks ook een extraatje op voor de schatkist.

400 miljoen extra

Vorig jaar ging het om 80 miljoen euro, dit jaar worden de opbrengsten van de belasting geraamd op 125 miljoen euro. De verhoging volgend jaar levert per jaar 400 miljoen euro extra op voor de staatskas. Overigens wordt er geen belasting geheven op vliegtuigbrandstof, een vrijstelling die niet geldt voor trein- of wegverkeer. 

Een vliegtaks van 7 euro zet geen zoden aan de dijk, leggen we uit in onderstaande video:

Waarom deze vliegtaks geen zoden aan de dijk zet

03:19