Ga naar de inhoud
2026

Nieuwe spaartaks een jaar uitgesteld, kosten 385 miljoen euro

Staatssecretaris van Belastingen Marnix van Rij. Beeld © ANP

De nieuwe spaartaks zal niet worden ingevoerd in 2025, maar op zijn vroegst in 2026. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij (Belastingen) vandaag aan de Tweede Kamer. Het uitstel kost de schatkist 385 miljoen euro.

In het coalitieakkoord staat dat het kabinet de nieuwe box 3-belasting in wil voeren per 2025, maar dat blijkt nu te ambitieus. Het afgelopen jaar is de fiscus namelijk te druk geweest met het optuigen van een compensatieregeling voor de oude spaartaks, waardoor het niet gaat lukken om een nieuw systeem op tijd af te hebben,

Oude belasting afgeschoten

Dat is wel hard nodig, want de vermogensrendementsheffing zoals we die kennen, is afgeschoten door de Hoge Raad. Kort en goed vonden de hoogste rechters van het land het niet eerlijk dat mensen belasting moesten betalen over rendement dat ze helemaal niet maakten. Vooral mensen met veel spaargeld en weinig of geen beleggingen betaalden meer belasting dan dat ze aan inkomsten binnenkregen uit hun vermogen.

Er is een tijdelijke regeling verzonnen waardoor de Belastingdienst voorlopig kijkt naar hoeveel spaargeld en hoeveel beleggingen mensen daadwerkelijk hebben (in plaats van dit te schatten). Het rendement op die twee categorieën wordt nog wel vastgesteld alsof het voor iedereen hetzelfde is, maar voor spaargeld wordt dat op ongeveer 0 procent gezet. Gevolg: mensen met veel spaargeld worden daar niet meer oneerlijk op afgerekend.

Tijdelijke oplossing tot 2026

Die tijdelijke oplossing wordt gebruikt om mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen hun belastingaanslag in de jaren 2017-2020 te compenseren. Zij krijgen een nieuwe berekening. En vanaf nu geldt die regeling voor iedereen, tot er een nieuw permanent systeem van kracht is.

Zaterdag meldde RTL Nieuws dat gedupeerden die niet hebben geklaagd de afgelopen jaren, maar wel zijn benadeeld, geen compensatie krijgen.

Werkelijk rendement

De nieuwe vermogenstaks moet voor eens en altijd een eind maken aan al het gedoe. Als die is ingevoerd wordt de belasting namelijk geheven over het daadwerkelijk gemaakte rendement op spaargeld en beleggingen.

Bron: RTL Z