Ideologische veren afgeschud

Woede over koopkrachtplannen kabinet: 'VVD is geen ondernemerspartij meer'

01 september 2022 14:13 Aangepast: 01 september 2022 14:47
Premier Mark Rutte op weg naar een begrotingsoverleg eerder deze week. Beeld © ANP

De koopkrachtplannen van het kabinet zijn bij ondernemers in Nederland ingeslagen als een bom. Een deel van de rekening wordt namelijk bij het bedrijfsleven neergelegd.

"Zeg maar gerust een groot deel", zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging Ondernemend Nederland. "Het is de zoveelste keer. Ik zag hem wel aankomen. Het lijkt wel of we niet meer meetellen."

RTL Z peilde de stemming bij Ondernemend Nederland, werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en zelfstandigenvereniging VZN over het koopkrachtpakket. De kritiek bleek niet mals.

16 miljard voor koopkracht

Gisteren lekten de kabinetsplannen uit om de koopkracht van huishoudens te repareren. Er wordt liefst 16 miljard uitgetrokken, om onder meer de uitkeringen en het minimumloon te verhogen en de inkomstenbelasting te verlagen. Daar staan wel aanzienlijke lastenverhogingen voor het bedrijfsleven tegenover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is het koopkrachtakkoord van bijna 16 miljard euro: de maatregelen op een rij

Zo wil het kabinet de winstbelasting voor bedrijven verhogen. Het lage tarief van de winstbelasting wordt flink verhoogd.

Dat raakt vooral het midden- en kleinbedrijf, omdat het lage tarief wordt geheven over de eerste 395.000 euro winst. In het voorjaar werd ook al aangekondigd dat vanaf januari het lage tarief over nog maar 200.000 euro winst wordt geheven. Een dubbele tegenvaller dus.

MKB ook de klos door hoge energierekening

Extra pijnlijk, wat Biesheuvel betreft, omdat juist het MKB, net als huishoudens, ook te lijden heeft onder de enorm gestegen energierekening.

Bij deze bakker stegen de energiekosten bijvoorbeeld van 30.000 naar 370.000 euro:

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich ook zorgen over de bekostiging van het koopkrachtpakket en reageren kritisch, hoewel zij de definitieve plannen willen afwachten voor er een definitief oordeel wordt geveld.

"De afgelopen jaren kregen bedrijven echter al voor 14 miljard (!) aan structurele lastenverzwaringen voor de kiezen", laat een woordvoerder van de organisaties weten. "Ook worstelen veel MKB-bedrijven momenteel met de ongekend hoge energieprijzen. 60 procent kan de hoge kosten niet of nauwelijks doorberekenen."

Ideologische veren afgeschud

En ook de loonkosten voor bedrijven gaan stijgen, omdat het minimumloon fors omhoog gaat. "Een versnelde verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 januari zou bovenop dit alles komen voor veel sectoren, zeker als hier geen compensatie voor plaatsvindt", aldus VNO en MKB-Nederland.

"We worden aan alle kanten gepakt", briest Biesheuvel. "Niemand knokt meer voor ons in Den Haag. De VVD heeft zijn ideologische veren afgeschud. Het is geen ondernemerspartij meer."

Impact voor zzp'er nog niet duidelijk

En ook voor zzp'ers ligt er een tegenvaller in het verschiet. De zelfstandigenaftrek, een belastingkorting voor zzp'ers, wordt versneld afgebouwd. Toch is het voor belangenorganisatie Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) nog te vroeg om vol op het orgel te gaan.

De versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek is op zichzelf slecht nieuws voor zzp'ers, maar tegelijkertijd gaan ook de huur- en zorgtoeslag omhoog en gaat de inkomstenbelasting juist omlaag, legt VZN-voorzitter Cristel van de Ven uit. "Wat wij nu niet kunnen zien, is hoe de samenhang is."

Nog urgenter

Het zou zo kunnen zijn dat met alle andere koopkrachtmaatregelen, zzp'ers er door de bank genomen op vooruit gaan, ondanks dat ze minder belastingkorting krijgen.

Maar dat het kabinet nog steeds geen alternatief heeft voor de zelfstandigenaftrek, bedoeld om zelfstandigen in staat te stellen een buffer op te bouwen voor ziekte of hun ouwe dag, is Van de Ven trouwens wel een doorn in het oog. Dat probleem wordt hoe dan ook nu wel 'nog urgenter', besluit de VZN-baas.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van