Door een tekort aan buschauffeurs komen duizenden leerlingen in het speciaal onderwijs elke dag uren te laat op school. Volgens vervoersorganisatie KNV zijn hogere lonen niet de oplossing. "Er zijn gewoon te weinig mensen."
Als gevolg van het tekort aan chauffeurs zoeken vervoersbedrijven naar oplossingen, zoals de chauffeurs niet één, maar twee ritten na elkaar te laten rijden. Leerlingen die in de tweede rit zitten, komen daardoor echter wel uren te laat op school en missen lessen. Ook worden zij aan het eind van de schooldag te laat opgehaald.
Stress
Volgens Liana Delsink, moeder van gedupeerde leerling Elijah, leidt dat tot zorgen en stress bij de toch al kwetsbare leerlingen en de ouders. "Mensen hebben er geen idee van wat voor een impact dit kan hebben op de kinderen."

Uit een onderzoek van de belangenvereniging van leerlingen in het speciaal onderwijs onder de vervoersbedrijven zou zijn gebleken dat het probleem 14.000 leerlingen raakt.
Te weinig mensen
Woordvoerder Hilbert Michel van de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) erkent de problemen. Volgens hem zou het betalen van hogere lonen om meer chauffeurs aan te trekken, niet de oplossing zijn. "De problemen zijn nijpend. Er zijn te weinig mensen. Dat is zo in alle sectoren."
De gemeente Amsterdam, die verantwoordelijk is voor het vervoer van Elijah, zegt te werken aan een oplossing.