Ga naar de inhoud
16 miljard

Voorzichtig optimisme over koopkrachtmiljarden: 'Mooi begin'

Winkelend publiek in Meppel. Beeld © ANP Foto

Het kabinet en de coalitiepartijen trekken zo'n 16 miljard euro uit om de koopkracht van Nederlanders (iets) te herstellen. Het pakket is een combinatie van eenmalige en langdurige uitgaven. Experts en belangengroepen zijn voorzichtig optimistisch over de maatregelen.

Een deel van het pakket geeft zeker een structurele oplossing, zegt Ester Barendregt, hoofdeconoom bij Rabobank, tegen RTL Z. "Enerzijds is het gericht op de mensen die het nodig hebben. En anderzijds, als je zoveel geld uitgeeft, wil je ook dat het op lange termijn goed is voor de Nederlandse economie."

Accenten op verkeerde plek

Onder andere de stijging van het minimumloon is iets om toe te juichen, zegt ze. "Onder andere via de stijging van het minimumloon en de zorg- en huurtoeslag doet het pakket echt iets voor de lagere inkomens. Dat is goed, want deze groep heeft echt weinig ruimte om die enorme koopkrachtklap op te vangen."

De manier waarop het pakket gefinancierd wordt, verlegt bovendien de lastendruk van de belasting op inkomen uit werk, naar de belasting op vermogen. "Dat is positief, ook voor de lange termijn", zegt Barendregt. "Tegelijkertijd zijn er ook maatregelen in het pakket die het accent op de verkeerde plek leggen: er gaan ook behoorlijke bedragen naar mensen die het minder hard nodig hebben."

Voor middeninkomens doet het kabinet ook een bijdrage, maar die zal niet alle pijn wegnemen, denkt de hoofdeconoom. "De vraag is ook wel of dat realistisch en verstandig zou zijn. Met zo'n prijsgolf moet er ook een aanpassing plaatsvinden in de bestedingen van mensen."

'Mooi begin'

De stijging van het minimumloon per 1 januari met 10 procent is ook goed nieuws voor de Seniorencoalitie en vakbond FNV. "We zijn blij dat er maatregelen komen", zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Maar uiteindelijk is het onvoldoende, een al geplande verhoging van het minimumloon wordt naar voren gehaald. En dat moet eigenlijk naar 14 euro per uur."

Hij noemt het pakket een 'mooi begin', maar onvoldoende om echte koopkrachtproblemen aan te kunnen. Voor werkgevers is het dan ook nog niet het moment om achterover te leunen, zegt hij. "Het is tijd voor een flinke loonsverhoging."

Eenmalig 500 euro

Met het minimumloon stijgt ook de AOW en dat stemt de Seniorencoalitie tevreden. "Al zal het zeker niet alle gestegen kosten kunnen compenseren." De belangenkoepel voor ouderen is ook teleurgesteld dat het kabinet de maatregelen om de koopkracht te herstellen pas volgend jaar laat ingaan. Bij ouderen met alleen AOW, of een klein aanvullend pensioen, is de financiële nood hoog, stelt de coalitie, en stelt daarom voor om gepensioneerden eenmalig 500 euro uit te keren.