Ga naar de inhoud
Hoge energieprijzen

Elektrisch rijden voor paar pechvogels peperduur (maar meerderheid is goedkoper uit)

Nu de energieprijzen gigantisch stijgen, zorgt dat voor kopzorgen bij automobilisten met een elektrische auto. Zeker als er een laadpaal op de oprit staat, is het extra belangrijk wat voor energietarief je hebt. Hoe voordelig is het nog om een elektrische auto te rijden? "De prijzen van tanken en laden, die lopen naar elkaar toe."

Dat zegt Maarten van Biezen, bestuurslid bij de Vereniging Elektrisch Rijden (VER). Zij doen frequent onderzoek naar elektrische rijders. Hij noemt de situatie zorgelijk. "Voor elke sector is een klimaatdoel. In 2030 moeten alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Als dat lukt, is daarmee de helft van het klimaatdoel gehaald voor mobiliteit." Het moet dus aantrekkelijk blijven om elektrisch te rijden, vindt Van Biezen.

Stroomtarieven

En nu stroom duurder wordt, is het de vraag of een elektrische auto nog wel loont. Dat is nog steeds zo, zeggen de Consumentenbond en de VER. Al zijn er een paar pechvogels die onderhand net zoveel betalen voor stroom als voor benzine, maar dat is een klein deel van de elektrische rijders.

Het gaat om mensen die thuis een laadpaal op de oprit hebben én net van energiecontract hebben moeten wisselen. Dan betaal je momenteel de hoofdprijs, legt Joyce Donat, woordvoerder van de consumentenbond uit.

Verkoop
Elektrische auto's
Verkoop elektrische auto's bijna verdubbeld: 'Maar subsidie kan beter'

"De modelcontracten die energieleveranciers nu op hun site hebben staan, daarin zijn kosten voor stroom soms 1 euro per kilowattuur", zegt Donat. Als je dat tarief betaalt, in tegenstelling tot de 0,30 euro van een jaar geleden, ben je dus flink duurder uit en ga je met een volle accu richting de prijs van een volle benzinetank.

Donat zegt dat de modelcontracten ook moeilijk vindbaar zijn, mogelijk om je te ontmoedigen om een contract af te sluiten. Al zou het natuurlijk kunnen dat een paar mensen die recent moesten overstappen naar een andere energieleverancier toch zo'n extreem hoog tarief betalen, zegt ze.

"56 procent van de mensen heeft inmiddels een variabel tarief. En 44 procent van de mensen heeft dus nog een vast contract", legt Donat uit. Die laatste groep is waarschijnlijk het goedkoopste uit. Maar ook als je wat langer een variabel contract hebt, betaal je waarschijnlijk niet het hoogste tarief.

Zonnepanelen

En vergeet de zonnepanelen niet. Zo'n 70 procent van alle elektrische bestuurders heeft zonnepanelen. Voor hen gelden de dure stroomtarieven dus niet, benadrukt de VER.

Biezen geeft nog wat tips om goedkoop te laden. "Bijvoorbeeld 's nachts tijdens het goedkope stroomtarief. Of als je dynamisch stroomtarief hebt, waarbij elk uur een ander tarief geldt. Als je de goedkope momenten uitkiest, scheelt dat ook weer."

Volgens van Biezen ben je als elektrisch rijder dus nog steeds goedkoper uit dan de bezinerijder, ondanks de hogere stroomprijzen. "Je moet er alleen wat meer over nadenken."

Kijk ook: oude Porsche 911 omgebouwd tot elektrische scheurbak

02:14
Twee ondernemers bouwen in Helmond oude Porsche 911's om tot een elektrische auto waarin bijna alles het oude lijkt maar veel gloednieuw is. Alleen de ronkende motor klinkt heel anders.